Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2011,
11.07

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Indija gladovna stavka

Natisni članek

Nedelja, 28. 8. 2011, 11.07

5 let, 7 mesecev

Hazare končal gladovno stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Indijski protikorupcijski aktivist Anna Hazare je prekinil 13-dnevno gladovno stavko, potem ko je indijski parlament sprejel nekatere njegove zahteve za ostrejši protikorupcijski zakon.

"To je zmaga za indijsko ljudstvo," je poudaril Hazare, ki je vodil enega največjih protivladnih protestov v Indiji v zadnjih letih. Več tisoč privržencev 74-letni Hazare je javno prekinil gladovno stavko pred več tisoč privrženci, ki so mahali z indijskimi zastavami v središču New Delhija, kjer so se vsak dan zbirali in spodbijali stavkajočega Hazareja. "Sposobni smo zgraditi Indijo brez korupcije" Ob prekinitvi stavke je Hazare sprejel kokosovo mleko in med, ki sta mu ga pod velikim portretom njegovega vzornika, voditelja indijskih bojev za neodvisnost Mahatme Gandhija, prinesli indijski deklici. "Kampanja je ustvarila zaupanje in vero, da smo sposobni zgraditi Indijo brez korupcije," je Hazare povedal množici, ki je pela patriotske pesmi.

Hazare je gladovno stavko začel 16. avgusta, z njo pa je hotel izraziti nasprotovanje milemu protikorupcijskemu zakonu, ki ga je pripravila vlada. S privrženci je pripravil ostrejši predlog zakona in stavko končal, ko je indijski parlament v soboto zvečer sprejel tri ključne elemente njegovega predloga, in sicer uvedbo položaja varuha človekovih pravic za vsako posamezno državo, uvedbo ustreznih pravil za vsakega od vladnih oddelkov in zahtevo, da zakon zadeva vse vladne uslužbence.

Številni korupcijski škandali Do Hazarejeve akcije je prišlo zaradi številnih korupcijskih škandalov, v katere naj bi bili vpleteni vladni uslužbenci na vseh ravneh. Že v preteklosti je indijska vlada sicer zasnovala več predlogov protikorupcijske zakonodaje, a indijski parlament v zadnjih 42 letih ni potrdil nobenega.

Ne spreglejte