Sreda,
20. 8. 2014,
7.22

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gaza Hamas Izrael Palestina

Sreda, 20. 8. 2014, 7.22

2 leti, 11 mesecev

Hamas odstopa od pogajanj za premirje in svari letalske družbe, tudi slovensko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas je sporočilo, da odstopa od posrednih pogajanjih v Egiptu, cilj katerih je doseči trajnejše premirje z Izraelom.

Obenem je Hamas tuje letalske družbe pozval k odpovedi letov v Tel Aviv. "Pozivamo palestinsko delegacijo, da se umakne iz Kaira in se ne vrača," je povedal tiskovni predstavnik oboroženega krila Hamasa preko njihovega televizijskega programa Al Asqa.

Prav tako so danes v znak krepitve konflikta z Izraelom tuje letalske družbe, med katerimi je tudi slovenska Adria Airways, opozorili, naj ne letijo v Tel Aviv. "Opozarjamo mednarodne letalske družbe in jih pozivamo, da v četrtek od 5. ure naprej po srednjeevropskem času odpovejo lete na letališče Ben Gurion".

Egipt ohranja stike tako s palestinsko kot z izraelsko stranjo Egipt je medtem pozval Izraelce in Palestince, naj se vrnejo za pogajalsko mizo, ter izrazil globoko obžalovanje zaradi kršenja prekinitve ognja na območju Gaze. Tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izrazil razočaranje zaradi kršitve premirja.

Sovražnosti na območju Gaze so znova izbruhnile v torek zvečer, ko so proti izraelskemu ozemlju znova poletele palestinske rakete, izraelska vojska pa je odgovorila z zračnimi napadi.

Egipt, ki posreduje v pogajanjih za sklenitev trajnejšega premirja, je sporočil, da ohranja stike tako s palestinsko kot z izraelsko stranjo. Ob tem ju poziva, naj spoštujeta prekinitev ognja in nadaljujeta pogajanja, s katerimi bi dosegli trajno premirje.

"Dogovorite se za trajno prekinitev ognja" Generalni sekretar ZN Ban je obsodil kršenje prekinitve ognja in izrazil razočaranje zaradi ponovnega izbruha sovražnosti. Obe strani je opomnil, da ne smeta dopustiti, da bi se napetosti še dodatno zaostrile. Ob tem je Izrael in Palestince pozval, naj se dogovorijo za trajno prekinitev ognja.

Izrael in Egipt organizacijam Amnesty International in Human Rights Watch preprečujeta vstop v Gazo Mednarodni nevladni organizaciji za človekove pravice Amnesty International in Human Rights Watch pa sta Izrael danes pozvali, naj njima in drugim organizacijam omogoči dostop do Gaze, da bi lahko "preiskale obtožbe o resnih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava s strani obeh strani v konfliktu". Kot sta organizaciji zapisali v izjavi, jima Izrael vse od začetka vojaške operacije 8. julija preprečuje vstop v Gazo prek mejnega prehoda Erez, prošnjo za dostop pa so jima zavrnile tudi egiptovske oblasti.

Organizaciji opozarjata, da bi aktivno spremljanje stanja človekovih pravic na terenu lahko pomagalo preprečiti nove podobne kršitve.

Ubili hčer in ženo voditelja oboroženega krila Hamasa Po predčasnem izteku zadnje prekinitve ognja je bilo po podatkih palestinskih virov ubitih deset Palestincev, od začetka izraelske ofenzive na Gazo pa že preko 2000. Med smrtnimi žrtvami današnjih napadov sta tudi žena in hči voditelja oboroženega krila Hamasa v Gazi Abuja Kaleda.

Vir blizu Hamasa je medtem za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je Kaled še vedno živ in da vodi vojaške operacije palestinskega gibanja.