Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 12.14

8 let

Haag: Miloševiću 33 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanjega generala vojske Republike srbske Dragomira Miloševića, obtoženega zločinov med triletnim obleganjem Sarajeva v času vojne v BiH, so obsodili na 33 let zapora.

Kot je dejal sodnik Patrick Robinson, dokazi pričajo o grozoviti zgodbi obleganja in v past ujetega mesta ter bombardiranja s strani enot bosanskih Srbov pod Miloševićevim poveljstvom. "V Sarajevu takrat varno ni bilo. Lahko bi te ubili ali ranili kjerkoli in kadarkoli," je poudaril Robinson.

Obleganje mesta je trajalo kar 44 mesecev

Obleganje Sarajeva je trajalo 44 mesecev, začelo se je aprila 1992 in trajalo do novembra 1995. 65-letni Milošević je bil v tem obdobju 15 mesecev oziroma od avgusta 1994 do novembra 1995 poveljnik 18.000 pripadnikom sarajevsko-romanijskega korpusa vojske Republike srbske.

Sojenje srbskemu generalu se je pred haaškim sodiščem začelo 11. januarja. Priče so ob začetku sojenja povedale, da naj bi vojska pod njegovim poveljstvom ubijala tako otroke kot ostarele, po pisanju obtožnice pa tudi ljudi, ki so v obleganem mestu nakupovali, iskali les za kurjavo ali se udeleževali pogrebov žrtev. "V napadih se niso ozirali na spol, starost ali etnično pripadnost žrtev," je ob začetku sojenja poudaril tožilec Alex Whiting.

Med obleganjem je umrlo tudi 1500 otrok Po ocenah organizacij za človekove pravice je med skoraj štiriletno obleganjem Sarajeva umrlo skoraj 12.000 ljudi, med njimi 1500 otrok. Med žrtvami enot pod poveljstvom Miloševiča so bili tudi dveletni otroci in 80-letniki.

Milošević, ki bo izreku sodbe ni kazal nobenih čustev, se je haaškemu sodišču prostovoljno predal decembra 2004. Obtožen je bil leta 1998 skupaj s Stanislavom Galićem, njegovim predhodnikom na čelu sarajevsko-romanijskega korpusa vojske Republike srbske. Obtožnica ga je v sedmih točkah bremenila vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Galić je bil najprej obsojen na 20 let zapora, novembra 2005 pa je haaško sodišče njegovo kazen zvišalo na dosmrtno ječo.

Ne spreglejte