Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2015,
7.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija parlament glasovanje

Sreda, 15. 7. 2015, 7.39

8 let

Grški parlament potrdil reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanci in poslanke v grškem parlamentu so podprli reforme, katerih sprejetje je bilo pogoj za začetek pogajanj o triletnem programu pomoči Grčiji, ki naj bi bil težak od 82 do 86 milijard evrov.

Ob polnoči se je iztekel rok, do katerega je moral grški parlament sprejeti štiri reforme, ki so pogoj za začetek pogovorov o finančni pomoči Atenam. Potrditev ukrepov – ti se med drugim nanašajo na davek na dodano vrednost, pokojninski sistem in zagotovitev neodvisnosti državnega statističnega urada – je bil pogoj, da o dogovoru glede tretjega svežnja pomoči Grčiji odločajo v parlamentih šestih članic evroobmočja, šele nato bodo sledila podrobnejša pogajanja o pomoči.

Cipras ne verjame v dogovor Grški predsednik vlade Aleksis Cipras - glasoval je za predlog varčevalnih ukrepov - je sicer v govoru pred glasovanjem dejal, da ne verjame v dogovor, ob tem pa poslance v parlamentu pozval, da ga podprejo. Nekdanji finančni minister Janis Varoufakis, ki je med razpravo v parlamentu dogovor z upniki označil za novo Versaillsko pogodbo, je glasoval proti.

"Če nimam vaše podpore, bom jutri težko ostal predsednik vlade" Dopoldne je zaradi nasprotovanja dogovoru odstopila namestnica grškega finančnega ministra Nadia Valavani. Nasprotovanje dogovoru je pred glasovanjem izrazilo več članov Sirize, premier Cipras pa naj bi poslancem svoje stranke celo zagrozil z odstopom, če reform ne bodo podprli. "Če nimam vaše podpore, bom jutri težko ostal predsednik vlade," naj bi dejal po navajanju grških medijev.

Foto: protestniki metali zažigalne bombe, policija uporabila solzivec Na trgu Sintagma pred parlamentom pa se je na protestu proti reformam nocoj zbralo okrog 12.500 ljudi. Manjši del protestnikov je proti policiji metal zažigalne bombe, policija se je odzvala s solzivcem.

Ne spreglejte