Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 11. 2011,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija finančna kriza referendum

Torek, 1. 11. 2011, 14.10

8 let

Grška napoved pozroča negotovost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Napoved grškega premiera Georgea Papandreuja, da bodo razpisali referendum o novemu dogovoru za celovito rešitev evra, je pretresla trge.

Borze po Evropi beležijo globoke padce, tečaj evra je padel pod 1,37 dolarja. O grški napovedi se bosta pogovarjala tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel. Nepričakovana napoved referenduma o novem dogovoru za celovito rešitev evra Grški premier George Papandreu je presenetil, ko je v ponedeljek napovedal razpis referenduma o novemu dogovoru za celovito rešitev evra. Hkrati je napovedal glasovanje o zaupnici, ki naj bi bilo v petek. "Izraz zaupanja v prihodnjo politiko je sedaj bolj potreben kot kdajkoli," je dejal grški premier in dodal, da bo odločitev grškega ljudstva obvezujoča. "Če ljudje ne bodo hoteli novega dogovora, ne bo sprejet," je poudaril Papandreu, ki je bil deležen kritik tudi v svoji stranki zaradi varčevalnih ukrepov, ki so sprožili val stavk in protestov v Grčiji.

Nasprotovanje razpisu referenduma v grškem parlamentu in opoziciji Poslanka Papandreujeve socialistične stranke Milena Apostolaki je danes parlamentu poslala pismo, da izstopa iz poslanske skupine in da bo neodvisna poslanka. S tem ima koalicija še 152 sedežev v 300-članskem parlamentu.

Poslanec socialistov Vaso Papandreu, ki ni v sorodu s premierom, je pa vodja parlamentarnega odbora za gospodarstvo, je pozval naj politični voditelji oblikujejo vlado narodne enotnosti in naj se čim prej razpišejo predčasne volitve.

Podobno je vodja opozicijskih konservativcev zahteval predčasne volitve. Kot pravi, je premierov poziv k referendumu in glasovanju v zaupnici "ločevalen in izsiljevalen".

Tuji politiki opozarjajo Grčijo na izpolnjevanje obveznosti Napoved referenduma je sprožila odzive politikov. Iz urada francoskega predsednika Sarkozyja so sporočili, da se bosta Sarkozy in Merklova v sredo sestala z vodji evropskih institucij in IMF ter s predstavniki Grčije. Zagotoviti želita čim prejšnjo izvedbo minuli teden dogovorjenih ukrepov za rešitev evra, so sporočili po njunem telefonskem pogovoru.

Merklova in Sarkozy sta odločena, da bosta pri evropskih partnerjih zagotovila čimprejšnjo implementacijo odločitev, ki jih je prejšnji teden sprejel vrh območja evra, in prepričana, da bi ta dogovor omogočil Grčiji vrnitev k vzdržni rasti, so še zapisali v sporočilu.

Berlusconi: Gre za nepričakovano odločitev Vodja poslanske skupine koalicijskih liberalcev (FDP) v Nemčiji Rainer Brüderle je za nemški radio Deutschlandfunk opozoril, da bo Grčija, če ne bo izpolnila obveznosti, bankrotirala. Takrat bodo morale evropske države ščititi sebe in Grčija bo morala ugotoviti, kako bo prišla iz tega položaja.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je dejal, da je napoved referenduma nepričakovana odločitev, ki povzroča negotovost po nedavnem vrhu evropskih voditeljev in pred pomembnim srečanjem skupine G20. Dodal je, da njegova vlada pripravlja gospodarske ukrepe, ki naj bi jih predstavil v Cannesu ta teden in ki naj bi jih sprejeli "z zavedanjem, disciplino in hitrostjo, ki jo zahteva trenutna situacija".

Predstavniki vodilnih razvitih držav in držav v razvoju, združenih v skupino G20, se bodo v francoskem Cannesu sestali v četrtek.

Krepki padci evra in borznih trgov Trgi beležijo krepke padce. Pomembnejše borze po Evropi so današnje trgovanje končale globoko v rdečem. Padel je tečaj evra, nafta se je krepko pocenila.

Pariški borzni indeks CAC 40 in frankfurtski DAX sta doslej izgubila več kot pet odstotkov, londonski FTSE 100 se je znižal za tri odstotke.

Prav tako se je krepko znižal tečaj evra. Na frankfurtski borzi je treba za evro trenutno odšteti 1,3649 dolarja, kar je 1,41 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Evropska centralna banka je v ponedeljek referenčni tečaj za en evro postavila pri 1,4001 dolarja.

Zahtevana donosnost na desetletne italijanske državne obveznice se je približala rekordni vrednosti iz avgusta letos. Danes se je zvišala s 6,081 odstotka na 6,185 odstotka, medtem ko je bila avgusta pri 6,397 odstotka.

Negativno trgujejo tudi na newyorškem Wall Streetu. Indeks Dow Jones je doslej izgubil 2,49 odstotka, indeks Nasdaq pa okoli tri odstotke vrednosti.

Načrt za rešitev evra je bil sprejet minuli teden Načrt za rešitev evra, sprejet minuli teden, vključuje dogovor z bankami za znaten odpis grškega dolga, dokapitalizacijo bank in krepitev reševalnega sklada za preprečitev širjenja krize.

Ob prispevku iz javnih sredstev v višini 130 milijard evrov in pristanku bank na 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic bi se grško dolžniško breme s 160 odstotkov do 2020 zmanjšalo na 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Finančno moč začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF) bi okrepili s 440 na 1000 milijard evrov, predvidena je dokapitalizacija evropskih sistemskih bank, po prvih ocenah v višni 106 milijard evrov.

Ne spreglejte