Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 16.49

8 let

Gadafi za "Združene države Afrike"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Libijski voditelj Moamer Gadafi je na vrhu Afriške unije (AU), ki se je začel v libijskem mestu Sirt, afriške voditelje pozval k ustanovitvi "Združenih držav Afrike".

"Če naj bi se ta afriški vrh zapisal v zgodovino kot vrh iz Sirta, potem moramo tu potrditi našo voljo za enotnost Afrike in stopiti na pot ustanovitve Združenih držav Afrike," je dejal Gadafi, ki je pred slabim desetletjem sprožil pobudo za ustanovitev AU. Gadafi: Državljani karibskih držav so Afričani Gadafi, ki je februarja prevzel vodenje organizacije, je med drugim karibske države pozval, naj se priključijo AU. "Upamo, da bodo postali člani naše Afriške unije. To bo predstavljajo trdno vez med tema dvema svetovoma," je dejal libijski voditelj in dodal, da so njihovi državljani Afričani.

Na tridnevnem vrhu AU poleg voditeljev držav članic organizacije sodelujejo tudi generalni sekretar Arabske lige Amr Musa, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon in predstavniki Evropske unije, Kitajske ter Rusije. Gadafi je na srečanje v Sirt povabil tudi voditelje z drugih celin, med njimi brazilskega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silva, Berlusconija in Ahmadinedžada.

Udeležbo odpovedalo nekaj vidnejših tujih voditeljev Berlusconi in Ahmadinedžad sta udeležbo na vrhu odpovedala. Vzrok za Ahmadinedžadovo odpoved zaenkrat ni jasen. "Vemo le, da ga ne bo," je dejal eden od organizatorjev vrha. Udeležba Ahmadinedžada bi sicer bila njegov prvi javni nastop, potem ko so v Teheranu po spornih predsedniških volitvah 12. junija - na teh je znova slavil prav Ahmadinedžad - izbruhnili hudi nemiri. Berlusconi pa je udeležbo odpovedal zaradi torkove nesreče vlaka v italijanski Toskani. Na vrhu nepričakovano manjka tudi egiptovski predsednik Hosni Mubarak, ki bi moral spregovoriti na uvodnem zasedanju.

Ne spreglejte