SiolNET. Novice Svet
0,77

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Francija paralizirana #video #foto

0,77

termometer

V Franciji je danes stavka v javnem prometu, šolstvu in še nekaterih drugih sektorjih, saj se ne strinjajo o pokojninski reformi.

Odpovedani so nekateri hitri vlaki, zaprte so številne šole. V Parizu je zaprtih 11 od skupno 16 linij podzemne železnice. Ljudje so se tako zjutraj na delo odpravljali s svojimi avtomobili, kar je povzročilo številne prometne zamaške. Številni so se na pot v službo podali s kolesi.

Stavka je težave povzročila tudi v letalskem prometu, kjer je Air France odpovedal tretjino notranjih poletov, nizkocenovni EasyJet pa je napovedal zamude na 223 poletih.

"Javni prevoz bo danes zelo otežen, podobo pa bo verjetno tudi jutri in ob koncu tedna," je povedal Jean-Baptiste Djebbari, minister za promet.

Zaprt je tudi Eifflov stolp

90 odstotkov hitrih vlakov je ostalo parkiranih. 90 odstotkov hitrih vlakov je ostalo parkiranih. Foto: Reuters Stavka ni omejena le na transport, temveč so se stavki glede pokojninske reforme pridružili tudi odvetniki, medicinsko osebje, policisti, poštni delavci, komunalni delavci in zaposleni v energetiki. Za zdaj še ni znano, kako bo stavka vplivala na delovanje bolnišnic po državi.

Zaprta je tudi ena od glavnih turističnih znamenitosti v Parizu Eifflov stolp, s težavami pa so se ubadali številni starši, ki so iskali varstvo za otroke. V Parizu je bilo zaprtih 70 odstotkov šol.

Google, digitalni davek Novice ZDA grozijo Franciji s kazenskimi carinami zaradi digitalnega davka

Kako dolgo bo traja stavka?

Kako dolgo bodo številni Francozi stavkali, še ni znano. Sindikat javnega prometa je sporočil, da bo podobno vsaj do ponedeljka. Nekateri sindikalisti so dejali, da stavke ne bodo prekinili, dokler se francoski predsednik Emmanuel Macron ne bo odpovedal svoji napovedi, da bo prenovil pokojninski sistem.

Kot poroča BBC, naj bi po eni od javnomnenjskih raziskav kar 69 odstotkov prebivalcev, starih med 18 in 34 let, stavko podpiralo.

Pred 24 leti je zaradi nesoglasij med vlado in sindikati stavka trajala tri tedne.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
Glavni pogoj za konec stavke je opustitev načrtovane reforme pokojninskega sistema, s katero želi predsednik Emmanuel Macron uvesti univerzalni pokojninski sistem, ki bi odpravil bonitete zaposlenih v državnih prevoznih in komunalnih podjetjih. Poseben status imajo med drugim tudi mornarji, odvetniki in zaposleni v pariški operni hiši.

Zaposleni ukinitvi bonitet, ki so lahko v obliki pravice do višje pokojnine ali zgodnejše upokojitve, nasprotujejo. "Ideja socialne koncentracije, ki je po Macronovih besedah tako pomembna, pravzaprav ne obstaja," je za televizijo BFM dejal vodja sindikata CGT Philippe Martinez.

Po besedah analitikov bo stavka ključni preizkus za Macrona, ali mu v resnici lahko uspe udejanjiti tako radikalne spremembe. Proti tem in nekaterim drugim njegovim načrtom protesti trajajo že več mesecev. STA

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha1 / 05.12.2019. ob 15:14 +2 0

  Zanimivo, NATO pa brezhibno funkcionira. Ljudje proslavili obletnico, pojedli, popili in se zmenili. Zapravljanje tujega denarja nikoli ni bil problem.

  +2 0
 • izbrisani / 05.12.2019. ob 14:50 +2 0

  Ponavadi se vedno začne v Franciji. Do Ljubljane je pa potem lahko hitro.

  +2 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin