SiolNET. Novice Svet
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski poslanci razočarani nad voditelji držav EU

0,85

termometer

Evropski poslanci
Foto: Reuters

Evropski poslanci so v razpravi o sklepih nedavnega vrha EU izrazili razočaranje, ker voditelji držav članic Skopju in Tirani niso odobrili začetka pristopnih pogajanj. Da je bila to huda napaka, sta poudarila tudi predsednika Evropskega sveta Donald Tusk in Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"To je bila napaka, kar sem bolj neposredno povedal tudi voditeljem," je v zvezi z odločitvijo o Severni Makedoniji in Albaniji poudaril Tusk v svojem zadnjem govoru pred Evropskim parlamentom. Dodal je, da zdaj upa na prave odločitve o pristopnem procesu pred vrhom v Zagrebu prihodnje leto.

"To je zelo težka napaka, ker je zadela državi v srce in ker ustvarja vtis, da ne držimo obljub, " pa je bil oster Juncker, ki prav tako kot Tusk končuje mandat.

Jean-Claude Juncker Novice Juncker o blokadi pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo: Huda zgodovinska napaka

Da so voditelji prejšnji teden naredili napako, ker niso odobrili začetka pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo, se je strinjalo tudi več sodelujočih v razpravi.

"Državi sta naredili vse, ena je celo spremenila ime"

"Vprašanje je, ali na Zahodni Balkan uvažamo stabilnost ali jo izvažamo," je tako dejal vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber. Poudaril je, da sta državi naredili vse, kar sta morali, ena je celo spremenila svoje ime. "Moramo se potruditi, da jim damo pozitivno perspektivo," je menil.

Dacian Ciolos (Renew) je izrazil prepričanje, da mora biti širitev v srcu EU. "Vrata EU moramo pustiti odprta," je poudaril. Menil je še, da mora biti unija motor reform. "Ne moremo zahtevati od držav, da sprejmejo reforme, ne da jim ponudimo jasno ambicijo," je še dejal.

"Jasno nam je, da ni v interesu nikogar, ne državljanov Severne Makedonije in Albanije ne evropskih državljanov, če te države pustimo zunaj," pa je dejal Philippe Lamberts iz vrst Zelenih. Odločitev je označil za "neumno napako" Evropskega sveta.

Martin Schirdewan iz skupine levice (GUE/NGL) pa je opozoril, da je odločitev z vrha že povzročila vladno krizo v Skopju.

Vučić opozarja na izgubo zaupanja v EU

Aleksandar Vučić Foto: Reuters Srbski predsednik Aleksandar Vučić je prepričan, da bo blokada začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo na vrhu EU minuli teden v Srbiji vodila v izgubo zaupanja v povezavo. "To bo v Srbiji vodilo v to, da bo EU še manj priljubljena in da bo vanjo še manj zaupanja," je za avstrijski časnik Standard povedal Vučić.

Vučić je bil v danes objavljenem pogovoru kritičen tudi do zahteve EU po normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom. "Ni zelo verjetno, da bomo priznali Kosovo. Mislim, da se to ne bo zgodilo. A vrat dialogu ne moremo zapreti. Obe strani morata izgubiti, da bosta na koncu obe dobili," je poudaril.

Kot argument za srbsko nepriznanje Kosova je Vučić navedel tudi držo EU v primeru Severne Makedonije: "Ne more biti, da nekateri (Kosovo) dobijo vse: priznanje, naša ozemlja in naše ljudi. Kaj pa bomo dobili mi? Morebitno članstvo v EU v desetih letih? In kdo nam to zagotavlja? Ali bo to takšno zagotovilo, kot ga je dobila Severna Makedonija, ki ji je bilo obljubljeno, da bodo odprli pristopna pogajanja?"

Vučić je v tej luči dal vedeti, da se, ko gre za prihodnost Srbije, ne namerava zanašati izključno na EU. "Upamo, da se bo (francoski predsednik) Emmanuel Macron s francoskega stališča zavzel za prihodnost EU. Mi pa bomo poskrbeli zase. Rešiti moramo naše notranje odnose v regiji. Poleg tega pa imamo tudi dobre odnose s Kitajsko, Rusijo in Turčijo," je sporočil Vučić.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin