Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
15.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

preiskava prisluškovanje ZDA

Četrtek, 4. 7. 2013, 15.57

8 let

EU za temeljito preiskavo nadzornih programov ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri so se opredelili za natančnejšo preiskavo obtožb o ameriškem prisluškovanju in za zaščito žvižgačev.

Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine bo temeljito raziskal domnevne nadzorne dejavnosti ameriških oblasti, vključno s prisluškovanji v prostorih EU-ja in drugimi obtožbami vohunjenja, ter o tem poročal do konca leta, so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sklenili evropski poslanci. Obenem so pozvali k zaščiti t. i. žvižgačev.

Evropski poslanci zaskrbljeni Poslanci so omenjeno zapisali v resoluciji, ki so jo potrdili s 483 glasovi za in 98 glasovi proti, 65 poslancev se je glasovanja vzdržalo. V njej izražajo resno zaskrbljenost nad ameriškim programom Prizma in drugimi nadzornimi programi, ostro obsojajo vohunjenja na predstavništvih EU-ja in od ZDA brez odlašanja zahtevajo popolne podatke o teh obtožbah.

Obenem izražajo še globoko zaskrbljenost zaradi obtožb, da podobne nadzorne programe izvajajo tudi v Veliki Britaniji, na Švedskem, Nizozemskem, v Nemčiji in na Poljskem. Parlament te države poziva, naj proučijo, ali so programi skladni z zakonodajo EU-ja.

Rezultati preiskave znani do konca leta Parlamentarni odbor za državljanske svoboščine bo zdaj zbral vse bistvene informacije in dokaze iz ameriških in evropskih virov ter bo svoje sklepe do konca leta predstavil v resoluciji. Ocenil bo posledice spornega nadzora z vidika pravice do zasebnosti in varstva podatkov, svobode izražanja, domneve nedolžnosti in pravice do učinkovitega pravnega sredstva.

Poslanci, ki bodo sodelovali v preiskavi, bodo poleg tega pripravili priporočila za preprečevanje podobnih primerov v prihodnje in za krepitev informacijske varnosti v institucijah, organih in agencijah EU-ja, piše v sprejeti resoluciji.

Pobuda za oblikovanje postopka za razkrivanje nepravilnosti Sklep o začetku preiskave je formalno že tudi potrdila konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, ki jo sestavljajo predsednik parlamenta Martin Schulz in vodje političnih skupin. Besedilo sprejete resolucije poleg tega poziva k oblikovanju postopka, ki bo prijaviteljem nepravilnosti oziroma t. i. žvižgačem omogočil razkritje resnih kršitev temeljnih pravic, ter poudarja pomen zagotavljanja ustrezne zaščite teh ljudi, tudi na mednarodni ravni.

Evropski poslanci v resoluciji tudi pozivajo Evropsko komisijo in države članice, naj v razpravah in pogajanjih z ZDA razmislijo o vseh razpoložljivih orodjih – vključno z morebitno začasno prekinitvijo izvajanja sporazumov o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih in o programu za sledenje financiranja terorističnih dejavnosti. Resolucija opozarja, da prostotrgovinski sporazum med EU-jem in ZDA – pogajanja o njem se bodo začela prihodnji teden – ne sme ogroziti standardov unije na področju varstva podatkov, a obenem dodaja, da bi bilo obžalovanja vredno, če bi nedavne obtožbe ogrozile prizadevanja za njegovo sklenitev.

Ne spreglejte