Tina Vovk

Sreda,
7. 8. 2013,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dolar evro

Sreda, 7. 8. 2013, 15.07

8 let

Države brez svoje valute

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tradicionalno ima vsaka država svojo valuto, vendar jih je kar nekaj, ki so se iz takšnih ali drugačnih razlogov odločile za svojo sprejeti tujo valuto.

Nacionalne valute lahko močno vplivajo na politične, gospodarske in družbene okoliščine države. Ekvador je največja država na svetu, ki nima svoje valute in se je odločila iti po poti dolarizacije. Konec 20. stoletja je bilo ekvadorsko gospodarstvo v razsulu zaradi naravnih katastrof in manjšega svetovnega povpraševanja po nafti. Inflacija je divjala, ekvadorski sucre pa je izgubil večino svoje vrednosti. Ekvador ni mogel odplačati svojega zunanjega dolga.

Sredi politične krize je ekvadorska vlada leta 2000 sprejela enostransko odločitev, da bo dolarizirala svoje gospodarstvo, ki si je od tedaj počasi opomoglo. Ameriški dolar uporablja s privolitvijo, vendar ne z dogovorom z ameriško vlado in ameriško centralno banko. V Ekvadorju je tako v obtoku kovanec za 50 centov, čeprav ZDA ne izdajajo kovancev za pol dolarja.

Dolarizirati je mogoče tudi brez dolarjev. Črna gora nima svoje valute in uporablja evro, čeprav ni članica Evropske unije oziroma evroobmočja in nima dovoljenja Evropske centralne banke. Tako kot Ekvador Črna gora ne tiska svoje valute, temveč uvaža evro zgolj zaradi njegove nominalne vrednosti.

Evro kot svojo valuto, čeprav niso del evroobmočja, uporabljajo še Andora, Kosovo, Monako, San Marino in Vatikan, Grenlandija pa dansko krono. Liechtenstein od leta 1920 za valuto uporablja švicarski frank.

Z zasedbo sprejeli dolar Isle of Man tako kot otoka Jersey in Guernsey ni del Velike Britanije, niti Evropske unije, ni britanska kolonija in ima svojo lastno vlado, kljub temu pa teh otokov nihče ne priznava kot neodvisno državo. Prebivalci otokov imajo (omejeni) britanski potni list, Britanija je odgovorna za njihovo obrambo otokov. Otoki tiskajo svoje bankovce, na katerih piše en funt, vendar je nejasno, kaj to pomeni. Bankovce sprejemajo na otoku Isle of Man, ne pa tudi drugje. Banke na otoku lahko (ni pa jim treba) zamenjajo bankovce s tistimi, ki jih je izdala britanska centralna banka. (Podobno je v Gibraltarju, ki ima svoj funt, a enakovredno kroži britanski.)

Panama je leta 1904, ko je ameriška vojska zasedla Panamsko cono, in dve leti pozneje začela graditi Panamski prekop, ob balboi sprejela ameriški dolar kot svojo valuto, njeno gospodarstvo pa je od takrat eno najuspešnejših v Latinski Ameriki. Salvador je svoje gospodarstvo dolariziral leta 2001. Salvador ima večinoma trguje z ZDA, številni prebivalci Salvadorja pa odhajajo na delo v ZDA in od tam pošiljajo denar domov.

Z dolarji hitreje do pomoči Vzhodni Timor, ki je razglasil neodvisnost od Indonezije leta 2002, je takrat kot svoj valuto posvojil ameriški dolar v upanju, da bodo v obubožano državo tako hitreje prišle mednarodna pomoč in investicije.

Tihomorske države, kot so Palau, Marshallovi otok, in Mikronezija, ki so razglasile neodvisnost od ZDA v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, prav tako uporabljajo ameriški dolar. Kiribati, Tuvalu in Nauru kot svojo valuto uporabljajo avstralski dolar.

Zimbabvejski dolar "pogoltnila" inflacija Zimbabve je leta 2009, potem ko je inflacija poskočila v nebo, opustil svoj zimbabvejski dolar in razglasil ameriški dolar, južnoafriški rand, britanski funt in bocvansko pulo kot zakonita plačilna sredstva. Južnoafriški rand poleg svojega dolarja neformalno uporabljajo tudi v Namibiji, v Svazilandu poleg lilangenija in v Lesotu poleg lotija.

Indijsko rupijo ob svoji valuti ngultrum uporablja Butan, Nepal pa ob svoji nepalski rupiji.