Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 3. 2014,
20.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež Frančišek Vatikan družina

Nedelja, 30. 3. 2014, 20.59

7 let, 12 mesecev

Družina je dediščina človeštva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vatikan se pripravlja na jesensko sinodo o družini, ki pa ne bo posvečena samo vprašanju, ali lahko ločeni pristopijo k obhajilu.

Podtajnik Papeškega sveta za družine msgr. Carlos Simon pravi, da imajo na mizi ogromno tem za škofovsko sinodo.

Glede omilitve prepovedi prejemanja obhajila za ponovno poročene ali ločene meni, da je rešitev treba poiskati. Hkrati pa je poleg tega še veliko drugih pomembnih tem, poudarja podtajnik Simon.

Kdo si namesto koliko imaš Papež si želi ponuditi alternativo potrošniški družbi, ki vse meče v smeti. Ostareli družinski člani, bolezni v družini, invalidi in evtanazija so teme, kjer je problem ravno kultura odmetavanja, meni Simon: "Družina je dediščina človeštva."

Citira tudi papeža Janeza Pavla II., ki je trdil, da sta tako položaj družbe kot Cerkve odvisna predvsem od položaja družine v družbi. Človek se lahko v družini nauči, da je pomembno zavedanje, kdo si, ne pa kaj in koliko imaš. Napoved, da bodo po sinodi tudi ločeni lahko prejemali obhajilo, je bilo slišati že večkrat. Namig v tej smeri je konec februarja dal tudi papež Frančišek. Teologi razmišljajo, da bi ločeni lahko pristopili k obhajilu na podlagi principa odpuščanja.

Pogumna pastorala Papež je tudi pozval škofe, da bi ustvarili družinsko pastoralo, ki bo "inteligentna, pogumna in polna ljubezni". Prepričan je, da je to nujno: "Družina se danes zdi ponižana in zlorabljena, zato smo poklicani, da pokažemo, kako lepo, dobro in resnično je danes ustvariti si družino ter kako nepogrešljiva je družina za svet in za prihodnost človeštva."

Čeprav so si poznavalci enotni, da sinoda ne bo spremenila Cerkvene doktrine, pa se utegne zgoditi tudi kakšna sprememba pri "nespremenljivih" doktrinah. Papež namreč govori, da ne gre za spremembo nauka, ampak za razlago, kako upoštevati konkretne življenjske situacije posameznikov in kaj je zanje najbolje.

Ne spreglejte