Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2024,
9.21

Osveženo pred

1 dan, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,94

Natisni članek

Natisni članek

ZDA dron deklica reševanje

Sreda, 25. 9. 2024, 9.21

1 dan, 18 ur

Dron posnel reševanje deklice, ki je v spanju zašla v gozd #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,94

Desetletna Peyton Saintignan je iz svojega doma v ameriški vasi Dubberly v Louisiani izginila pred dvema tednoma, potem ko je zaradi hoje v spanju zašla v gozd. Javnosti so reševalci zdaj razkrili videoposnetke reševanja. 

Po dekličinem izginotju se je akciji iskanja in reševanja poleg policistov priključilo tudi več sto prostovoljcev. Iskali so jo tudi s pomočjo brezpilotnika s termovizijsko kamero, ki je vse posnel.

Peyton so k sreči našli dan po njenem izginotju, zvito na tleh sredi gozda, oblečeno v pižamo. Zdi se, da se je deklica tik pred tem zbudila sama, nekoliko dezorientirana, kar je za "mesečnika" običajno. 

Je tako osebo res nevarno zbuditi?

Hoja v spanju ali somnambulizem oziroma parasomnija v globokem spanju je ena od motenj spanja, ki se dogaja v globoki fazi neREM spanja in nastopi kmalu po tem, ko odidemo spat. Pri otrocih je zelo pogosta, saj še ne ločijo dobro, kaj je spanje in budnost, zato jih pogosto, kot pravimo, nosi luna.

Te faze so sicer lahko tudi izredno nevarne, saj se lahko oseba poškoduje. Da je odšla iz postelje, se niti ne zaveda in kasneje večinoma tudi ne spominja.

Trdnih dokazov, da osebe, ki hodi v spanju, ne bi smeli buditi, ni, velja pa, da tako osebo poskušamo nežno usmeriti nazaj v posteljo, če je to seveda mogoče.

Istanbul
Novice Država je pretresena: šestletna deklica se je poročila z 29-letnikom
morje, morska gladina
Novice Tragedija pri sosedih: osemletna deklica utonila, medtem ko sta jo z obale opazovala starša

 

Ne spreglejte