Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 11. 2021,
17.02

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Natisni članek

Koronavirus Danska Mette Frederiksen

Torek, 9. 11. 2021, 17.02

2 leti, 5 mesecev

Britanska vlada zaposlenim v zdravstvu: Cepite se ali pa boste odpuščeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Bolnišnica, NHS, rešilec, rešilci | Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

Britanska vlada je danes napovedala uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za vse zaposlene v javnem zdravstvu v Angliji. Kot je dejal britanski zdravstveni minister Sajid Javid, bodo morali biti zaposleni v javnem zdravstvenem sistemu (NHS), ki imajo stik s pacienti, z aprilom prihodnje leto cepljeni ali pa bodo ostali brez službe.

17:48

  • 17:48

    Danska spet uvaja ukrepe: "Tako mora biti"

    Danska bo zaradi zaostrovanja epidemioloških razmer znova uvedla omejitve v javnem življenju. Kot je v ponedeljek zvečer napovedala danska premierka Mette Frederiksen, bodo znova uveljavili obveznost covidnega potrdila, ki so jo odpravili pred manj kot dvema mesecema.

    Poleg tega je za epidemijo pristojni odbor vladi svetoval vnovično razglasitev covid-19 za bolezen, ki ogroža družbo, je povedala premierka in dodala, da bo vlada predlogu sledila. V skladu z načrti vlade bo covidno potrdilo, ki dokazuje ali cepljenje ali prebolelost ali negativen rezultat testa na novi koronavirus, obvezno predvsem za obisk barov, restavracij in nočnih klubov, pa tudi za prireditve v notranjih prostorih z več kot 200 udeleženci. Za dogodke na prostem bo veljala omejitev največ dva tisoč udeležencev. Poleg tega bi potrdilo morali pokazati tudi obiskovalci bolnišnic in domov za starejše.

    "Tako mora biti"

    Premierka je priznala, da bo vrnitev covidnega potrdila otežila življenje za necepljene, a meni, da "tako mora biti", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na Danskem, ki ima približno 5,8 milijona prebivalcev, je v celoti cepljenih 85,9 odstotka oseb, starejših od 12 let. Oblasti so že 10. septembra, ko naj bi bila epidemija pod nadzorom, odpravile obvezno covidno potrdilo.

    Rast števila novih primerov

    A od sredine oktobra število okužb znova narašča in konec minulega tedna so zdravstvene oblasti posvarile pred preobremenitvijo bolnišnic zaradi covid-19, gripe in drugih nalezljivih bolezni. "Zdravstvene oblasti so pričakovale, da bo več ljudi zbolelo za covid-19 in pristalo v bolnišnicah, a stvari se dogajajo hitreje od pričakovanj," je glede tega opozorila Frederiksenova.

    Število novih okužb s koronavirusom je bilo v ponedeljek že peti dan zapored znova višje od dva tisoč. V bolnišnicah so zdravili 303 covidne bolnike, od tega 36 na intenzivni negi.

Izjema bo veljala za tiste, ki pri svojem delu niso v stiku z bolniki ali se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, je pojasnil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada v Londonu je že pred tem sklenila, da bodo morali biti od četrtka cepljeni vsi zaposleni v domovih za starejše.

"Cepljenje ščiti in rešuje življenja"

Kot je dejal Javid, je "pozorno pretehtal" pomisleke, vendar je prišel do jasnega sklepa. "Podatki jasno kažejo, da cepljenje ščiti in rešuje življenja," je dejal minister. "Tehtnica se je očitno nagnila na eno stran. Ne zavedam se le naše potrebe po zaščiti človeških življenj, ampak nujnosti zaščite NHS," je dodal.

Danska
Novice Tudi na Danskem porast okužb

Cepiti se mora še okoli 100 tisoč ljudi

Približno 90 odstotkov zaposlenih v NHS je prejelo vsaj dva odmerka cepiva proti covidu-19, čeprav je ta številka na nekaterih območjih bližja 80 odstotkom, je dejal Javid. To pomeni, da je v Angliji približno 80 tisoč do 100 tisoč zaposlenih v javnem zdravstvu, ki niso cepljeni.

V NHS dela 1,3 milijona ljudi

Odločitev vlade prihaja v času, ko se britanski nacionalni zdravstveni sistem že sooča z velikimi čakalnimi seznami zaradi dramatičnega upada terminov med pandemijo. NHS, ki se financira iz splošne obdavčitve in prispevkov za nacionalno zavarovanje, je s približno 1,3 milijona zaposlenih največji delodajalec v Evropi in eden največjih na svetu, poroča AFP.

Ne spreglejte