Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

3

Natisni članek

Miro Cerar Združeni narodi Donald Trump Melania Trump

Četrtek, 21. 9. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

Cerar bo nagovoril Združene narode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

3

Miro Cerar. | Foto STA

Foto: STA

Premier Miro Cerar bo imel danes govor na splošni razpravi svetovnih voditeljev 72. zasedanja Generalne skupščine ZN. Premier je komentiral tudi govor predsednika ZDA, češ da ga je presenetil njegov poudarek glede Irana.

Cerar bo danes na vrsti kot 14. voditelj, ki bo nagovoril Generalno skupščino. Po napovedih bo v govoru izpostavil vrednote, za katere se zavzema Slovenija, omenil pa bo tudi prizadevanja za razglasitev 20. maja kot svetovnega dneva čebel. "To bo nekoliko daljši govor, v katerem se bom dotaknil številnih vprašanj. Od različnih kriznih žarišč do prizadevanj za mir in boj proti lakoti, neenakostim, proti grožnjam planetu in tako naprej," je v New Yorku napovedal premier.

Pred Cerarjem bodo s svojimi govori med drugim nastopili srbski predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Južne Koreje Moon Jae-in ter kanadski in hrvaški premier Justin Trudeau ter Andrej Plenković, s katerim se je Cerar ob robu zasedanja že sestal. Dogovorila sta se za Cerarjev obisk v Zagrebu 27. septembra, na katerem naj bi govorila tudi o arbitraži.

Trump presenetil Cerarja

Še pred svojim govorom pa se je Cerar sestal tudi s predsednikom Generalne skupščine Miroslavom Lajčakom, kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem ter generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom.

Lajčaku je Cerar dejal, da ga je nekoliko presenetil močan poudarek predsednika ZDA Donalda Trumpa glede Irana, saj so Evropejci menili, da je z jedrskim sporazumom zadeva zaenkrat zaključena in se lahko zanesejo na sporazum in sodelujejo z Iranom. Izrazil je upanje, da ne bo prišlo do bistvenih sprememb, saj je Slovenija v Teheranu odprla veleposlaništvo in ima dobre gospodarske stike z Iranom. Če bi se sporazum postavil pod vprašaj, to ne bi bilo dobro za celotno EU.

Trump je v svojem govoru dejal, da je jedrski sporazum z Iranom sramota za Združene narode in dejal, da o tem še niso slišali zadnje besede, čeprav ni naravnost zagrozil, da ga bo razdrl.

mojca stropnik, miro cerar, donald trump, melania trump | Foto: White House Photo/Andrea Hanks Foto: White House Photo/Andrea Hanks Cerar Melanii: Ponosni smo na vas

Cerar se je s partnerico Mojco Stropnik udeležil tudi sprejema pri Trumpu in prvi dami ZDA Melanii Trump. Srečanje je premier opisal kot prisrčno, čeprav kratko. Trump jima je izrazil dobrodošlico in povedal, da ni pozabil povabila na obisk. Cerar je Melanii povedal, da je domovina nanjo ponosna.

Na vprašanje o tem, ali je Trumpa morda spomnil na težave z arbitražo, glede na to, da ZDA vztrajajo, da gre za vprašanje, ki je stvar Slovenije in Hrvaške, pa je Cerar odgovoril le, da o tem govori z vsemi relevantnimi sogovorniki.

Ne spreglejte