Petek,
25. 1. 2013,
10.42

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miloš Zeman Karel Schwarzenberg

Petek, 25. 1. 2013, 10.42

5 mesecev, 2 tedna

Čehi izbirajo med Schwarzenbergom in Zemanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Češkem se začenja drugi krog predsedniških volitev. Nekdanji premier Miloš Zeman in trenutni zunanji minister Karel Schwarzenberg sta si med kampanjo izmenjala nekaj težkih udarcev.

Volišča so se odprla ob 14. uri, zaprla pa se bodo ob 22. uri. Volitve se bodo nadaljevale še v soboto, ko bodo volišča ob 14. uri zaprli, nato pa naj bi bilo znano, kdo bo nasledil Vaclava Klausa in postal prvi predsednik Češke, izvoljen na neposrednih volitvah. Ravno zato, ker sta se kandidata potegovala za glasove volivcev, se je kampanja po mnenju analitikov pred drugim krogom sprevrgla v precej umazano.

V prvem krogu 11. in 12. januarja je Zeman prejel 24,22 odstotka glasov, Schwarzenberg pa 23,40 odstotka. Presenetljivo je izpadel eden od favoritov, nestrankarski nekdanji premier Jan Fischer, ki je na tretjem mestu prejel 16,35 odstotka glasov.

Za razliko od zdajšnjega evroskeptičnega predsednika Klausa, ki mu mandat poteče 7. marca, sta tako Zeman kot Schwarzenberg proevropsko usmerjena.

68-letni Zeman, po izobrazbi ekonomist, je bil kot nekdanji vodja socialdemokratov (ČSSD) premier v letih 1998–2002, danes pa je častni predsednik Stranke državljanskih pravic, ki jo je ustanovil po izstopu iz ČSSD. Po prvem krogu volitev je dejal, da bo "tako kot v Franciji predsedniški dvoboj potekal med levico in desnico".

75-letni Schwarzenberg pa je na drugi strani Zemana označil za kandidata preteklosti. Schwarzenberg je sicer kot eden najbolj priljubljenih čeških politikov veljal za enega od favoritov na predsedniških volitvah, a mu je podpora zaradi politike njegove stranke TOP 09 precej padla. Schwarzenberg je aristokratski princ s posestmi v Avstriji. Podporniki pravijo, da je zaradi svojega bogastva odporen proti korupciji, nasprotniki pa mu očitajo, da je med komunizmom pobegnil v Avstrijo in se poročil z Avstrijko, ki naj ne bi znala niti besede češko.