Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
10. 11. 2014,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

delovnik delo Igor Akrapovič

Ponedeljek, 10. 11. 2014, 15.43

8 let

Bomo kmalu delali samo štiri dni v tednu?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekatera ameriška podjetja uvajajo štiridnevni delovni teden namesto petdnevnega, da bi povečala svojo učinkovitost. Bi takšno rešitev lahko uveljavili tudi v Sloveniji?

Položaj delojemalcev se je v zadnjih sto letih zelo spremenil: uvajala so se različna zavarovanja (socialno, pokojninsko …), 40-urni delovni teden, plačani dopust …

Od ponedeljka do petka Toda nekaj že približno stoletje ostaja enako: delo (običajno) od ponedeljka do petka, nato sledi dvodnevni konec tedna – oziroma petdnevni delovni teden, piše nemška spletna stran Finanzen.100.

Še pred petdnevnim delovnim tednom je bil precej več časa v industrializiranih državah običajen šestdnevni delovni teden. V začetku 20. stoletja pa so v Veliki Britaniji najprej uvedli prosto sobotno popoldne, popolnoma dela prosto soboto pa so začeli v ZDA uvajati leta 1908.

Štiridnevni delovni teden poveča učinkovitost V ZDA pa zdaj nekatera podjetja poskusno uvajajo štiridnevni delovni teden. Razvijalec aplikacij Basecamp je tako pol leta poskusno uvedel 32-urni delovni teden oziroma štiridnevni delovni teden.

Prvi mož podjetja Jason Fried je ugotovil: "Če imaš krajši delovni čas, se bolj osredotočiš na pomembne stvar. V štirih dnevih smo tako naredili več kot v petih." Nad zamislijo je navdušen tudi ustanovitelj Googla Larry Page, a je še ni uresničil.

Si lahko vsa podjetja privoščijo štiridnevni delovni teden? Vzroki za večjo učinkovitost so: manj je izostankov od dela zaradi bolniške, delavci lahko obiske pri zdravniku načrtujejo na prosti dan, imajo en dan več za regeneracijo, krajši delovni čas spodbudi motivacijo delavcev …

Zakaj vsa podjetja ne uvedejo štiridnevnega delovnega tedna? Razlog je ekonomske narave, saj bi takšno podjetje izgubilo en dan v tednu. Tudi če bi bilo delo v štirih dnevih bolj učinkovito, podjetje v petek ne bi moglo izdelovali svojih izdelkov, ne bi jih moglo prodajati, se dogovarjati s poslovnimi partnerji …

Štiri dni v tednu po deset ur na dan Rešitev za to težavo je iznašlo svetovalno podjetje iz Houstona, ki je svoje delavce razdelilo na dve skupini. Ena skupina je delala od ponedeljka do četrtka, druga od torka do petka.

Rezultat: povečala se je morala delavcev, manj je bilo bolniških dni, kljub temu da so zdaj delavci delali po deset ur na dan. Povečal se je tudi celoten delovni teden podjetja, saj je bilo zdaj za poslovne partnerje dosegljivo deset ur na dan, in ne več samo osem.

V Sloveniji smo že zdaj premalo produktivni Slovenski podjetnik Igor Akrapovič je prepričan, da se zamisel o štiridnevnem delovnem tednu v Sloveniji ne bo uveljavila. Kot je dejal, je slovenska produktivnost že zdaj drastično premajhna, delamo krepko pod evropskim povprečjem in smo zaradi tega že nekonkurenčni na svetovnem trgu. Preprosto nimamo več manevrskega prostora za zmanjševanje delovnih ur.

"Prepričujejo nas, da imamo 40-urni delovni teden, toda v resnici v Sloveniji delamo 37 ur in pol na teden. Če imaš proizvodnjo, dejansko veš, koliko ur delaš, ker je pač toliko narejeno," je še pojasnil Akrapovič.

Štiridnevni delovni teden zaradi upada naročil Je pa vsaj eno slovensko podjetje letos že uvedlo štiridnevni delovni teden, pri čemer razlog ni povečanje učinkovitosti, ampak upad naročil. To je storil kranjski Iskraemeco v letošnjem zadnjem četrtletju. Že leta 2008 pa je podobno rešitev iz enakih razlogov uporabila družba Lama Dekani.

Ne spreglejte