Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2013,
18.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Christine Lagarde Grčija

Četrtek, 17. 1. 2013, 18.24

8 let

Bo kdo s seznama davčnih grešnikov odgovarjal?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Grški poslanci bodo glasovali o morebitni preiskavi nekdanjih vladnih ministrov in njihovem spornem ravnanju z dokazi o davčnih utajah.

Po pričakovanjih bodo stranke vladne koalicije podprle preiskavo o ravnanju nekdanjega grškega finančnega ministra, Georgea Papaconstantinouja. Obtožbe ga bremenijo, da je s seznama davčnih utajevalcev zbrisal svoje sorodnike. Opozicija pa ob tem zahteva, da se v preiskavi znajdeta tudi dva nekdanja premierja in predsednik socialistične stranke Pasok, Evangelos Venizelos.

Na seznamu Lagardove 2.000 davčnih utajevalcev Ves škandal se vrti okrog seznama, ki ga je grški vladi že leta 2010 posredovala takrat še francoska finančna ministrica, danes pa direktorica Mednarodnega denarnega sklada, Christine Lagarde. Tako imenovani seznam Lagardove, kot je postal splošno znan, vključuje imena okrog 2.000 Grkov, ki imajo bančne račune v švicarskih bankah in so osumljeni davčnih utaj. Vendar ob prejemu seznama takratna grška vlada pod vodstvom stranke Pasok ni sprejela nobenih ukrepov.

Je nekdanji minister s seznama zbrisal svoje sorodnike? Seznam je pozneje spet prišel na oči javnosti, a tokrat na njem ni bilo več sorodnikov nekdanjega finančnega ministra Papaconstantinouja. Ta zanika izbris imen in trdi, da je žrtev zarote. Poslanci bodo zdaj odločali o tem, ali bodo proti njemu uvedli preiskavo zaradi ponarejanja javnih dokumentov in zlorabe položaja. Na podlagi izida glasovanja bi mu lahko sodili na posebnem sodišču.

Pozivi tudi k preiskavam dveh nekdanjih premierjev Največja opozicijska stranka, skrajno leva Siriza, hkrati s tem zahteva tudi uvedbo preiskave proti Venizelosu, ki je Papaconstantinouja nasledil na mestu finančnega ministra in prav tako ni ukrepal proti davčnim utajevalcem. Vrstijo se tudi pozivi k preiskavam dveh nekdanjih premierjev, Georgea Papandreouja in Lucasa Papademosa. Vsi našteti zanikajo kakršnokoli sporno ravnanje.

Ne spreglejte