Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
13.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 13.42

8 let, 3 mesece

Blocherjeva stranka v opoziciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Skrajna desna Švicarska ljudska stranka (SVP) je izstopila iz švicarske vlade in odšla v opozicijo, potem ko njen kontraverzni vodja Christoph Blocher v sredo ni bil ponovno izvoljen v vlado.

Za izstop iz vladne koalicije se je stranka odločila, potem ko je zmerna članica stranke Eveline Widmer-Schlumpf danes prisegla kot nova ministrica, potem ko jo je parlament v sredo izvolil v vlado namesto Blocherja. Zmerna članica SVP Eveline Widmer-Schlumpf, ki je bila v sredo v parlamentu nepričakovano izvoljena s 125 glasovi podpore, medtem ko je Blocher, glavni kandidat stranke na oktobrskih volitvah zmagovite SVP, dobil le 115 glasov podpore od 246 navzočih poslancev, je kljub pritiskom iz svoje stranke danes kandidaturo sprejela. Kandidaturi bi se lahko odpovedala in tako omogočila tretji krog glasovanja v parlamentu, s čemer bi Blocher dobil vsaj teoretično možnost za izvolitev v vlado. Vendar se je odločila kandidaturo sprejeti in je danes z ostalimi šestimi člani vlade tudi že prisegla za štiriletni mandat. Blocher je bil edini član sedemčlanske vlade, ki ga poslanci v sredo v dveh krogih glasovanja niso znova potrdili na položaj. SVP je nato danes sporočila, da odhaja v opozicijo in da sta dva njena člana, ki sta sprejela položaja v vladi, sedaj "brez stranke". Ob Evelini Widmer-Schlumpf je iz SVP danes kot član nove vlade prisegel tudi obrambni minister Samuel Schmid.

Zmaga za levico

Član SVP Hans Fehr je za švicarski radio poudaril, da je stranka že prej napovedala, da bo v primeru, če ne bosta njena člana vlade znova izvoljena, odšla v opozicijo. Dodal je še, da "od tega trenutka Samuel Schmid in Widmer-Schlumpfova nista več člana stranke in torej več nista njena predstavnika". Zmernejši člani stranke so se postavili na njuno stran in poudarili, da sta bila izvoljena na volitvah in da ne moreta biti izgnana iz stranke.

Poslanska skupina SVP pod vodstvom Blocherja je že obljubila novo obdobje konfrontacij v švicarski politiki, ki sicer že več kot pol stoletja temelji na soglasju štirih glavnih strank - SVP, krščanskih in socialnih demokratov ter Svobodnih demokratov.

V zagrenjenem govoru je Blocher danes v parlamentu dejal, da ne razume razlogov za "prevaro", ki je vodila v njegovo izključitev iz vlade. Kot je dejal, prevara ni v tem, da so izbrali nekoga drugega, ampak v načinu, na katerega so to storili. Dodal je še, da kljub temu ostaja v politiki, čeprav bi si nekateri želeli drugače.

Po ocenah nekaterih analitikov pomenijo dogodki zmago za levico, predvsem za socialiste in Zelene, ki so si prizadevali za odstranitev Blocherja iz vlade. Z njegovim odhodom so očitno zadovoljni tudi Švicarji, saj je danes novico o njegovem odhodu iz vlade pred parlamentom v Bernu proslavilo 1500 ljudi.

67-letni milijarder Blocher že 15 let buri švicarsko politiko s svojim ksenofobnim in protievropskim programom ter populistično retoriko. Od prve zmage svoje stranke na parlamentarnih volitvah leta 2003 je bil pravosodni minister in je v svojem mandatu zaostril že tako strogo zakonodajo na področju pravice do azila in imigracij. Pogosto so ga tudi obtoževali, da ne deluje v skladu z duhom soglasja, ki tradicionalno velja v švicarski politiki in da je z "eno nogo v vladnem, z drugo pa v opozicijskem taboru".

SVP razburila javnost z rasističnim plakatom

Njegova stranka je med letošnjo predvolilno kampanjo razburila javnost z rasističnim plakatom, na katerem je bila črna ovca, ki jo iz države brcne ena od treh smejočih se belih ovac. Na plakatu je bil napis "Za več varnosti", s katerim je stranka spomnila na svoj predlog za izgon družin mladih prestopnikov, rojenih v tujini. Na jesenskih volitvah je stranka prepričljivo zmagala z 29-odstotno podporo.

S prihodom Eveline Widmer-Schlumpf so sedaj v sedemčlanski švicarski vladi sedaj tri ministrice, kar je največ v zgodovini Švice, kjer imajo ženske volilno pravico šele od leta 1971. Parlament je v sredo notranjega ministra Pascala Couchepina izvolil še za predsednika države v letu 2008, za podpredsednika pa finančnega ministra Hans-Rudolf Merza.

Ne spreglejte