Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2020,
8.21

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

3

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 cepljenje Joe Biden ZDA

Sreda, 16. 12. 2020, 8.21

3 leta, 4 mesece

Biden: Proti covid-19 se bom cepil pred javnostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

3

Joe Biden | Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da se bo javno cepil proti covid-19. | Foto Reuters

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da se bo javno cepil proti covid-19.

Foto: Reuters

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je v torek dejal, da mu zdravstveni strokovnjaki priporočajo, naj se čim prej cepi proti covid-19. Dodal je, da se je pripravljen cepiti pred javnostjo takoj, ko bo to mogoče. Ne želi pa ustvarjati vtisa, da prehiteva vrsto, zato se bo cepil, ko bo na vrsti.

"Doktor Fauci je priporočil, da se čim prej cepim. Zagotavljam, da se bo to zgodilo, ko pridem na vrsto. O tem, kdaj se bom cepil, vas bom obvestil vnaprej, to bom naredil javno," je glede poziva direktorja inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje in svojega glavnega zdravstvenega svetovalca Anthonyja Faucija dejal 78-letni novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden.

Fauci je med pandemijo covid-19 postal znan s svojimi zdravstvenimi nasveti, ki jih predsednik ZDA Donald Trump večinoma ni upošteval. Fauci, ki je Trumpu pogosto tudi javno ugovarjal, je sicer še vedno tudi član delovne skupine proti koronavirusu Bele hiše. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je napovedala, da se bodo javno cepili številni visoki predstavniki vlade.

Nemčija
Novice V Nemčiji italijanski scenarij: zdravniki morajo izbirati, koga bodo zdravili

Javno se bodo cepili tudi Obama, Clinton in Bush

Veliko Američanov namreč dvomi o varnosti cepiva, zato tudi druga znana imena ameriške politike napovedujejo, da se bodo cepila javno, piše STA. Nekdanji predsedniki ZDA Barack Obama, George Bush mlajši in Bill Clinton so že prej napovedali, da se bodo javno cepili, da pokažejo, da je cepivo varno in učinkovito. Trump, ki je covid-19 že prebolel, ni povedal, ali se bo cepil. McEnanyjeva je zagotovila, da se bo cepil takoj, ko se bo za to odločila njegova zdravniška ekipa.

Kdaj se bo proti covid-19 cepil Donald Trump, še ni znano. | Foto: Reuters Kdaj se bo proti covid-19 cepil Donald Trump, še ni znano. Foto: Reuters

V ZDA se je v ponedeljek začelo množično cepljenje proti covid-19 s cepivom, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. Najprej so začeli cepiti zdravstvene delavce, nato pridejo na vrsto varovanci domov za ostarele, kronični bolniki in tisti, ki so najbolj ogroženi. Uprava za hrano in zdravila (FDA) naj bi do konca tedna odobrila še izredno uporabo cepiva podjetja Moderna. Z novim koronavirusom se je po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa v ZDA do zdaj okužilo že 16,7 milijona ljudi, umrlo pa jih je 303 tisoč.

Biden za ministra za promet izbral Peta Buttigiega

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden, ki nadaljuje sestavo svoje vlade, namerava na položaj ministra za promet imenovati nekdanjega tekmeca v tekmi za predsedniško nominacijo demokratske stranke, nekdanjega župana South Benda v Indiani Peta Buttigiega.

Buttigieg se je v uvodu demokratske kampanje dobro odrezal, saj je skupaj s senatorjem iz Vermonta Berniejem Sandersom zmagal na primarnih volitvah v Iowi. Po nekaj tednih, ko je začel Biden ustvarjati prednost pred preostalimi kandidati, je odstopil od tekme in Bidna podprl.

Buttigieg je že zapisan v zgodovino kot prvi homoseksualni župan South Benda v Indiani in prvi odkriti homoseksualec, ki je nekaj časa vodil v tekmi za osvojitev predsedniške nominacije katere od dveh največjih strank v ZDA. (STA)

Ne spreglejte