SiolNET. Novice Svet
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija bo ostala zunaj Nata

0,73

termometer

Alexander Schallenberg | Na vprašanje, ali je mogoče zagotoviti varnost kljub temu, da Avstrija ostaja zunaj Nata, je Schallenberg odgovoril, da namerava Avstrija povečati naložbe v svojo varnost. | Foto: Guliver Image
Na vprašanje, ali je mogoče zagotoviti varnost kljub temu, da Avstrija ostaja zunaj Nata, je Schallenberg odgovoril, da namerava Avstrija povečati naložbe v svojo varnost. Foto: Guliver Image

Avstrija se kljub vojni v Ukrajini in odločitvam Švedske in Finske o vstopu v Nato ne namerava pridružiti zavezništvu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v ponedeljek povedal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg.

"Naš geografski položaj je popolnoma drugačen, imamo pa tudi zelo različno zgodovino in menim, da je to preprosto treba upoštevati," je ob robu srečanja zunanjih ministrov EU v Bruslju dejal Schallenberg.

Hkrati je poudaril, da Avstrija ni politično nevtralna. Pri tem je ponovno obsodil rusko invazijo na Ukrajino in opozoril, da v takšni vojni ni nevtralnosti. "Zavzeli smo zelo jasno stališče, podpiramo vse sankcije in z naše strani v smislu podpore delamo vse, kar lahko," je dodal.

Povečati nameravajo naložbe za svojo varnost 

Na vprašanje, ali je mogoče zagotoviti varnost kljub temu, da Avstrija ostaja zunaj Nata, je Schallenberg odgovoril, da namerava Avstrija povečati naložbe za svojo varnost, saj svet ni tako prijazen, kot bi si morda želeli, prav tako obstajajo države, ki so za uveljavitev svojih interesov pripravljene uporabiti vojaško silo.

Avstrijo sicer k nevtralnosti zavezujeta avstrijska državna pogodba iz leta 1955 in ustava, ki prepoveduje vstop v vojaška zavezništva in ureditev tujih vojaških oporišč na avstrijskem ozemlju.

potniki, letališče Novice V Avstrijo po novem brez omejitev, brez mask tudi na letalih Schengen meja Novice Avstrija podaljšuje nadzor na mejah za pol leta. Potrebna je robustna zaščita.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin