Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 8. 2018,
12.17

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

8

Natisni članek

Argentina denar dolar

Petek, 31. 8. 2018, 12.17

5 let, 7 mesecev

Argentina v hudih težavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

8

Argentina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Argentina se na vso moč trudi, da bi ustavila padanje vrednosti svoje valute, zato je centralna banka obrestno mero na posojila dvignila za 15 odstotnih točk na 60 odstotkov. Tako visoke obrestne mere nima nobena država na svetu, poroča AP.

Argentinska centralna banka je ob tem zatrdila, da bodo 60-odstotno obrestno mero zadržali nespremenjeno do decembra.

Argentinski predsednik Mauricio Macri je sicer včeraj sporočil, da so z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) dosegli dogovor o pospešenem izplačilu 50 milijard dolarjev posojila, ki ga je sklad potrdil junija, a vlagateljev novica ni pomirila.

Argentina
Novice Argentina se zaradi padanja vrednosti pesa spet obrača k IMF

Argentina in IMF sta se junija dogovorila o 50 milijard dolarjev vredni posojilni liniji v pomoč pri stabilizaciji gospodarstva, pri čemer bi država 15 milijard dobila takoj. Posojilno linijo bo spremljal triletni program reform in javno-finančnih ukrepov.

Generalna direktorica sklada Christine Lagarde je v sredo pojasnila, da jo je Macri v telefonskem klicu prosil za preoblikovanje časovnice izplačevanja oziroma hitrejše izplačevanje preostalih sredstev. IMF je pripravljen na pogovore o tem.

Denar, dolarji, bankovci, milijoni
Novice Argentina in IMF z dogovorom o 50-milijardni posojilni liniji
Argentina se namreč med drugim še vedno ukvarja z nezaupanjem trgov v državo, tudi zato, ker je že večkrat v zgodovini razglasila nesposobnost odplačevanja dolga. Argentinski peso je od začetka leta izgubil več kot 40 odstotkov vrednosti v primerjavi z dolarjem. V sredo je padel za slabih sedem odstotkov, v četrtek pa še za 13. Inflacija bo po trenutnih napovedih do konca leta presegla 30 odstotkov.

Včeraj je peso v primerjavi z ameriškim dolarjem dosegel najnižjo vrednost v zgodovini. Za en dolar si dobil kar 39,2 pesa, medtem ko je bilo na začetku leta mogoče za en dolar dobiti okoli 18 pesov.
Ne spreglejte