Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2014,
14.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zoran Janković Lojze Ude Magnifico Rajko Kenda Zoran Predin Milan Kučan Pozitivna Slovenija

Četrtek, 10. 4. 2014, 14.49

8 let

Zoran Janković ni za v staro šaro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednica zveze društev upokojencev Mateja Kožuh Novak je prepričana, da bosta Alenka Bratušek in Zoran Janković znala premagati morebitne različne poglede na vladanje.

Mateja Kožuh Novak je bila med 26 podporniki Jankovića, ki so prišli na Magistrat spodbujat ljubljanskega župana k nastopu na predčasnih volitvah leta 2011. Dan pozneje, 11. oktobra, jih je uslišal. Nekatere od njih smo vprašali, kako vidijo morebitno vrnitev Jankovića v nacionalno politiko, ki bi se lahko zgodila skozi njegov nastop oziroma zmago na kongresu Pozitivne Slovenije.

Dober menedžer, ki ni za politični zverinjak "Gospoda Jankovića sem spodbujala za vstop v nacionalno politiko, ker sem ocenila, da v stanju, v kakršnem smo, v vladi potrebujemo dobrega menedžerja, kar vsekakor je. Žal se je pokazalo, da so tla v političnem zverinjaku dokaj spolzka in ljudem, neveščim političnih igric, kaj lahko spodrsne," pravi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Kožuh Novakova, ki je še vedno prepričana, da bi v primeru Jankovićevega prevzema vlade bistveno lažje prišli iz krize.

Oboževana premierka, nezrela scena in zreli gospodarstvenik Predsednica največje interesne organizacije upokojencev ceni delo Bratuškove in Jankovića.

"Prepričana sem, da bosta znala premagati morebitne različne poglede na vladanje in da bo gospod Janković uporabil vse svoje znanje in izkušnje za pomoč gospe Bratuškovi, ki ji ni lahko in jo mnogi občudujemo, kako obvladuje politično popolnoma nezrelo srenjo okoli sebe. Nam, starejšim, je gospod Janković kar nekajkrat dokazal, da zna prisluhniti potrebam prebivalstva, zato sem prepričana, da bo tudi zdaj znal ubrati pravo pot zrelega gospodarstvenika."

Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude se strinja, da bi zmaga Jankovića na kongresu PS povzročila razpad koalicije. Druga bi se težko oblikovala, zato bi se zgodile predčasne volitve. Ude sicer "ni vpleten v dialog" v PS, zato razpleta morebitnega spopada med Jankovićem in Bratuškovo tudi ne more napovedati.

Demokratični socialisti so boljši od PS "Takrat sem podpiral Jankovića, ker je ogromno naredil za Ljubljano in ker je na gospodarskem področju koristil Sloveniji. Na drugi strani se mi pri Bratuškovi zdi, da je spremenila politično kulturo s prijaznejšim dialogom in da je v danih okoliščinah precej uspešna. Sicer ne podpiram politike, kot jo vodijo zadnje vlade, raje bi podpiral stranko demokratičnega socializma," pravi Ude in pojasnjuje, da bi bilo dobro imeti vsaj eno stranko, od katere bi se slišalo "še kaj drugega, kot je zdajšnja politika EU".

Ve se, koga podpira čefur Glasbenik Robert Pešut – Magnifico meni, da je volilni boj med dvema kandidatoma "prikaz demokracije". Ljudje bodo lahko izbirali med ustanoviteljem stranke in zdajšnjo voditeljico oziroma med dvema različnima pristopoma. "Sem Jankovićev podpornik in mi ni treba razlagati, kdo mi je bolj všeč," pravi popularni Magnifico, ki je s pesmijo Kdo je čefur nevtraliziral negativni pomen slabšalnega izraza za priseljence iz nekdanjih jugoslovanskih republik.

Direktor ljubljanske pediatrične klinike Rajko Kenda pravi, da ga ves čas, od leta 2011 naprej, sprašujejo za mnenje o razmerah v Pozitivni Sloveniji, čeprav ni član stranke in "notranjih zgodb" ne pozna. Želi si samo, da prestižni spopadi v stranki ne bi škodovali državi.

Zoran ne komentira Zorana Še bolj skromen s komentarjem je bil glasbenik Zoran Predin: "Pravzaprav nimam komentarja, ker je morebitna vrnitev za zdaj samo ugibanje, zato so vsa nadaljnja predvidevanja brez osnove."

Odziva nekaterih preostalih Jankovićevih podpornikov, tudi nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, nam ni uspelo dobiti.

Ne spreglejte