SiolNET. Novice Slovenija
2,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zoper učitelja v Prevaljah predlagan disciplinski postopek

2,28

termometer

šolstvo, pouk, učenci, šola
Foto: Getty Images

Inšpektorat za šolstvo in šport je pri nadzoru na OŠ Franja Goloba Prevalje, kjer je 10. oktobra učitelj učenca zaradi močnega vonja poslal iz razreda, ugotovil kršitev zakona o osnovni šoli. Učitelj je z nepedagoškim pristopom učencu omejil pravico do pouka, je ugotovila inšpektorica, ki je predlagala uvedbo disciplinskega postopka zoper učitelja.

Prvi šolski dan Novice Bi uniforme v šolah rešile problem osebne urejenosti #video

Kot pojasnili na šolskem ministrstvu, je inšpektorat za šolstvo in šport v inšpekcijskem nadzoru preverjal kršitve določb šolske zakonodaje, ki se nanašajo na cilje vzgoje in izobraževanja, zagotavljanje vzpodbudnega učnega okolja in pravice do obiskovanja pouka v povezavi z nalogami in pristojnostmi ravnateljice.

Z nepedagoškim pristopom učencu omejil pravico do pouka

Po ugotovitvah šolske inšpektorice je omenjeni učitelj kršil 50. člen zakona o osnovni šoli, saj je z nepedagoškim pristopom učencu omejil pravico do pouka. "Razreševanje morebitnih težav, ki bi pomenile motnje pri izvedbi pouka, bi moral reševati strokovno odgovorno, pedagoško in v individualni situaciji," je opozorila inšpektorica.

Ta je v nadzoru, v katerem je na šoli razbrala že izvedene aktivnosti po dogodku, tudi ravnateljico šole opozorila na "dolžno in pričakovano poznavanje njenih nalog". Zakonodaja namreč ravnateljici kot pedagoški vodji in poslovodnemu organu med drugim nalaga naloge vodenja in spremljanja dela strokovnih delavcev, odgovornost za uresničevanje pravic in dolžnosti učencev ter odločanje o disciplinski odgovornosti delavcev.

Inšpektorica je ravnateljici podala več predlogov, med drugim predlog za uvedbo disciplinskega postopka zoper učitelja, ob tem pa je ravnateljici naložila tudi, da mora seznaniti inšpektorat z ukrepi spremljanja dela učitelja, načrtovanjem morebitnih drugih aktivnosti in delom šolske svetovalne službe.

Video: Planet TV


Učitelj prejel opozorilo in ukrepe

V izjavi za javnost, ki jo je ravnateljica OŠ Franja Goloba Prevalje Mira Hancman ta teden objavila na spletni strani šole, je ta zapisala, da sprejema odgovornost, ki ji jo kot pedagoški vodji in poslovodnemu organu predpisuje zakonodaja. Učitelj je po njenih navedbah "za svoje dejanje prejel opozorilo in ukrepe".

Napovedala je tudi, da bo ravnala skladno s predlogom inšpekcije, da na šoli dodatno raziščejo vzdušje, komunikacijo in odnos med učenci in učitelji ter ustreznost sodelovanja šole s starši v smislu ustrezne obveščenosti o morebitnih težavah otrok.

Javnost je za dogodek na OŠ Franja Goloba Prevalje izvedela, ko ga je učenec, ki ga je učitelj poslal iz razreda, dogajanje sam opisal na družbenem omrežju Facebook. Učitelj se je za svoje ravnanje po dogodku opravičil, šola pa je v nadaljnjih postopkih izpeljala več pogovorov na različnih ravneh delovanja.

predavalnica profesor študenti Novice Fiktivni vpisi: kako študenti izigravajo sistem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin