Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 10. 2014,
11.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

varčevanje zavarovanje Zavarovalnica Triglav

Torek, 28. 10. 2014, 11.31

6 let, 6 mesecev

Znate varčevati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Približuje se zadnji dan oktobra, ko so si za svoj dan leta 1924 vzeli tudi svetovni varčevalci in od tedaj velja 31. oktober za svetovni dan varčevanja.

V Milanu se je tedaj zbralo 700 hranilnic iz 27 držav in posameznike in gospodarske družbe opozorilo na pomembnost varčevanja. Temelji so bili postavljeni in tako velja cel mesec oktober kot mesec varčevanja. Kar pa ne pomeni, da varčujemo ali o tem razmišljamo le ta čas. Življenje je bolj ali manj dolgo, zagotovo nepredvidljivo, gospodarske in politične razmere spremenljive in iskati neko gotovost v tako hitro spreminjajočem se svetu bi bilo naivno. Varčevanje je potrebno takrat, ko še imamo sredstva. Moramo jih imeti, pa naj bodo ta finančna ali stvarna, da bomo iz njih črpali v manj ugodnih časih. Najprej pa se je treba vprašati: zakaj in kaj varčevati ter predvsem kako?

Ni treba, da je varčevanje le pojem v najbolj klasičnem pomenu. Varčujemo lahko tudi tako, da sklenemo zavarovanje. Začne se z idejo, ki preide v željo, ta v pričakovanje in na koncu je potreba. Zato si moramo preudarno začrtati naš varčevalni oziroma zavarovalni podvig, saj gre v primeru življenjskega zavarovanja za daljše časovno obdobje.

Morda si želimo zagotoviti finančno neodvisnost v času po upokojitvi, da bomo uresničili svoje dolgoletne sanje. Morda nam nekdo drug prigovarja, da je vendar najpomembneje poskrbeti za finančno varno prihodnost svojih otrok, znanec pa želi sproti nalagati svoje denarne prihodke, s katerimi si ustvarja premoženje za nakup hiše ali počitniške hišice. Potreb in želja je veliko.

Varčevanje? Zavarovanje? Oboje.

Varčevanje v zavarovanjih ima kar nekaj prednosti, saj poleg varčevanja omogoča tudi zavarovanje za izbrane nevarnosti (smrt, nezgoda ...) in je lahko tudi davčno ugodnejše, saj je dohodek iz življenjskega zavarovanja ne glede na njegovo višino oproščen plačila dohodnine, če je zavarovanje sklenjeno za dobo 10 let ali več in sta zavarovalec in upravičenec ena in ista oseba ter če ni podana zahteva za izplačilo odkupne vrednosti pred potekom desetih let. V primeru prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja lahko zavarovanci celo zmanjšajo svojo osnovo za izračun dohodnine. Glede na potrebe, starost in namen v Zavarovalnici Triglav priporočajo različne vrste življenjskega zavarovanja.

Družinam z manjšimi otroki priporočajo življenjsko zavarovanje Fleks za mlade, ki je kombinacija zavarovanja za primer smrti, nezgodnega zavarovanja za otroke in varčevanja v skladih.

Za pare z že odraslimi otroki priporočajo Mešano življenjsko zavarovanje – zavarovanje in varčevanje obenem. V primeru smrti zavarovane osebe lahko upravičenec izbira med izplačilom v enkratnem znesku ali v obliki mesečne rente. Življenjsko zavarovanje 50 Plus, ki je zavarovanje za primer smrti z vključenim nezgodnim zavarovanjem za primer nezgodne smrti ter namestitve in zdravljenja v bolnišnici zaradi nezgode, pa priporočajo osebam, ki so že dopolnile 50 let.

Ne spreglejte