Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 6. 2015,
13.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

aplikacija vreme Miki Muster

Torek, 2. 6. 2015, 13.15

6 let, 6 mesecev

Želite, da vam vreme napovedo Zvitorepčevi junaki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na svoje mobilne telefone lahko namestite slovensko vremensko aplikacijo, v kateri nastopajo Lakotnik, Zvitorepec in Trdonja, legendarni junaki iz stripov Mikija Mustra.

Slovenska ekipa programerjev in animatorjev je z vremensko aplikacijo oživila stripovske junake priljubljenega striparja in Prešernovega nagrajenca Mikija Mustra: volka Lakotnika, lisjaka Zvitorepca in želvaka Trdonjo. Ti v animirani obliki bogatijo vremensko napoved, ki jo lahko uporabniki spremljajo prek aplikacije pametne naprave z operacijskima sistemoma Android ali iOS.

Aplikacijo Weather by Miki Muster sta si zamislila brata Sašo in Aljaž Žnider ter jo razvila z ekipo podjetja As faktor. Starejši brat Sašo je kot otrok zelo rad prebiral Zvitorepca in bil velik oboževalec Mustrovih junakov.

Miki Muster navdušen nad animiranimi junaki "Pred časom sva se pogovarjala o tem, kako fino bi bilo junake oživeti v animirani obliki," pravi Aljaž Žnider. Zasnovali so idejo o vremenski aplikaciji in stopili v stik z legendarnim avtorjem, ki je bil nad idejo navdušen.

Vesel je bil predvsem tega, da bi z animacijo Zvitorepčeve junake približali mlajši generaciji.

"Gospod Muster je ves čas bdel nad obliko in karakterji, pri vsaki od desetih animacij je sodeloval, nam svetoval, jo potrdil ali predlagal popravke," nastajanje kratkih, do petsekundih animacij, ki spremljajo vremensko napoved, opisuje Žnider.

Animirani Zvitorepčevi junaki na plaži, z dežnikom ... Aplikacija deluje tako, da uporabniku glede na njegovo lokacijo prikaže temperaturo zraka in vreme, podatke pa pospremi s pripadajočo animacijo. Če je recimo sončno, vroče in jasno, nam aplikacija prikaže nerodnega volka Lakotnika, kako se sprehaja po plaži.

V prihodnosti morda tudi risanke ali igre Glede na odzive uporabnikov in število prenosov bodo v ekipi aplikacijo prilagodili tudi za Microsoftov operacijski sistem. Prav tako ob pozitivnem odzivu načrtujejo novo serijo animacij.

"Idej imamo veliko, od novih animacij pa do iger, risanke," našteva Aljaž Žnider. Kako se bo zgodba animiranih Mustrovih junakov odvijala v prihodnje, pa bo odvisno predvsem od uporabnikov.

Ne spreglejte