Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 14.17

8 let

Žbogar predstavil uspehe in cilje slovenske diplomacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zunanji minister Samuel Žbogar je na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju predstavil uspehe in cilje slovenske diplomacije.

Sloveniji je sporočil, da ima "globalno odgovorno, politično načelno in ekonomsko dinamično, nacionalno zavedno in okoljsko naravnano diplomacijo".

"Slovenska diplomacija je kompetentna diplomacija" Kot je pojasnil v svojem govoru, je slovenska diplomacija orodje, ki ga velja še bolj izkoristiti za izhod iz gospodarske in finančne krize. Njen cilj bo še naprej uveljavljanje slovenskih nacionalnih interesov z zmernostjo in puščanje odprtih vrat za pametne dogovore. "Slovenska diplomacija je kompetentna diplomacija," je še zatrdil.

Med največjimi uspehi v zadnjem letu dni je Žbogar izpostavil intenzivno reševanje spora o meji s Hrvaško, pridobitev sedeža evropske Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) in Strateški forum Bled. Med uspehe šteje tudi razvoj koncepta enakih možnosti, Zeleno pisarno, vzpostavitev enotirnega vodenja slovenske diplomacije, predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope in pripravo deklaracije za Zahodni Balkan.

Za več okoljske odgovornosti v političnem dialogu "Slovenska diplomacija je učinkovita diplomacija," je poudaril minister in pojasnil, da sta njen cilj internacionalizacija in iskanje možnosti za slovenski izvoz ter tuje neposredne investicije. Prizadeva si tudi za še močnejše vključevanje okoljske odgovornosti v politični dialog z drugimi državami.

Še naprej si bodo prizadevali za dobre odnose s sosedi Žbogar je napovedal, da si bo diplomacija še naprej prizadevala za urejene in dobre odnose s sosednjimi državami, pri čemer bo posebna pozornost namenjena manjšinam. Ohranila bo tudi interes za razvoj in stabilnost Zahodnega Balkana in bo še naprej prispevala k preprečevanju in stabilizaciji konfliktov.

Prilagodila se bo tudi novemu razvoju skupne zunanje in varnostne politike evropske unije in zveze Nato. V prihodnjem letu bo v diplomaciji po ministrovih napovedih tudi večji poudarek na povezovanju znanosti in gospodarstva.

Zunanje ministrstvo racionalizira poslovanje Minister je ob tem zadnji dan tridnevnega posveta spomnil na zmanjševanje deleža sredstev za zunanje ministrstvo v celotnem proračunu. Zaradi tega ministrstvo racionalizira poslovanje, s čimer je v zadnjem letu prihranilo dva milijona evrov. Ta trend se bo po Žbogarjevih besedah še nadaljeval.

"Če želi ministrstvo za zunanje zadeve krepiti mrežo diplomatsko-konzularnih predstavništev v skladu z zahtevami in potrebami slovenskega gospodarstva, bo potrebno negativni trend deleža proračuna ministrstva vsekakor obrniti navzgor," je ob tem opozoril minister.

"Eno ali dve gnili jabolki ne bosta pokvarili vseh jabolk v košari" Slovenska diplomacija se po Žbogarjevih besedah uči na svojih napakah, da pa bi bilo teh čim manj, potencira pozitivne vzpodbude in negativne sankcije. "Eno ali dve gnili jabolki ne bosta pokvarili vseh jabolk v košari," je poudaril Žbogar v času, ko v medijih odmevajo afera z dosedanjim veleposlanikom v Madridu Petrom Rebercem in Žbogarjeva nesoglasja z nekdanjim zunanjim ministrom, zdaj pa uslužbencem na zunanjem ministrstvu Dimitrijem Ruplom, ki mu je minister poslal opomin pred odpovedjo delovnega razmerja.

Problemov nočejo več skrivati Vodja slovenske diplomacije je po posvetu pojasnil, da ukrepi v zadnjem času kažejo, da na ministrstvu nočejo več skrivati problemov pod preprogo, temveč želijo stvari razčistiti in ukrepati. "Tako smo ukrepali v Madridu in tako sem ukrepal v zvezi z opominom, ki sem ga izdal," je dejal Žbogar.

Dodal je, da so tako ukrepali tudi pri nekaterih drugih inšpekcijah na milejši način in da zato tudi prišlo do odpoklica veleposlanika iz Egipta. "Seveda so problemi, seveda nismo povsod idealni, ampak ne bomo več tega skrivali, bomo odkrivali svoje napake in jih odpravljali," je bil odločen minister.

Žbogar ima v sporu z Ruplom podporo Pahorja Premier Borut Pahor, ki se je na Brdu pri Kranju pogovarjal z diplomati, pa je povedal, da ima minister Žbogar njegovo podporo v sporu z Ruplom. Po njegovih besedah je diplomatski poklic eden od redkih v javni upravi, ki zanima mlade in ki je ugleden. "Zato sem prosil, naj se vsi vzdržijo izjav, ki bi načele integriteto in ugled tega poklica," je še pojasnil predsednik vlade.

Ne spreglejte