Sobota,
24. 3. 2012,
7.21

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
tuberkuloza

Natisni članek

Sobota, 24. 3. 2012, 7.21

3 leta, 10 mesecev

Za tuberkulozo vsako leto umreta dva milijona ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Tuberkuloza je najpogostejša nalezljiva bolezen na svetu. Z njo je okužena približno tretjina vsega svetovnega prebivalstva, letno umreta dva milijona ljudi.

Svetovni dan tuberkuloze, obeležujemo ga danes, je namenjen osveščanju javnosti, da ta bolezen še vedno ostaja epidemija po nekaterih delih sveta, izkoreninjena ni niti v Sloveniji.

Pred tuberkulozo je po smrtonosnosti le AIDS Tuberkuloza je med tremi najsmrtonosnejšimi nalezljivimi boleznimi na svetu; pred njo je na prvem mestu le AIDS. S tuberkulozo sta okuženi približno dve milijardi ljudi ali tretjina vsega svetovnega prebivalstva. Z njo se vsako leto na novo okuži približno devet milijonov ljudi, obenem pa vsako leto umreta za posledicami tuberkuloze dva milijona ljudi, predvsem v državah v razvoju.

2009: 9,3 primera na 100.000 prebivalcev V Sloveniji tuberkuloza ni izkoreninjena, največkrat se pojavlja med ogroženimi skupinami prebivalstva, kot so brezdomci, migranti, narkomani ter osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Leta 2009 smo imeli še 9,3 primera te bolezni na 100.000 prebivalcev.

Prenaša se z vdihavanjem okuženega zraka Tuberkuloza ali jetika je kronična nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Mycobacterium tuberculosis. V večini primerov bolezen prizadene pljuča, lahko pa tudi druge organe. S pravočasnim odkritjem in pravilnim zdravljenjem je bolezen popolnoma ozdravljiva. Če ni zdravljena, pa je smrtnost 50-odstotna. Prenaša se iz osebe na osebo oz. z vdihavanjem okuženega zraka, ki nastaja pri kašljanju, kihanju, glasnem govorjenju ali petju oseb s pljučno obliko tuberkuloze.

Za tuberkulozo zboli le 10 odstotkov okuženih Okuži se lahko vsak izmed nas, tudi če je le kratek čas skupaj z zelo kužno osebo, a sama okužba še ne pomeni bolezni. Ponavadi za tuberkulozo zboli le 10 odstotkov okuženih. Okužena oseba ponavadi zboli šele po preteku enega in pol do treh let po okužbi, približno polovica pa šele po več letih.

Zdravljenje običajno poteka med šest in devet mesecev Znaki za pljučno tuberkulozo so dalj časa trajajoč kašelj, bolečina v prsih in kri v izkašljanem. Znaki za ostale oblike zunajpljučne tuberkuloze pa so odvisni od mesta bolezni. Splošni znaki za to bolezen so povišana temperatura, mrzlica, nočno znojenje, utrujenost, izguba apetita in hujšanje. V Sloveniji je zdravljenje tuberkuloze obvezno. Pljučno tuberkulozo zdravijo v bolnišnici, večinoma na Golniku. Zdravljenje običajno poteka med šest in devet mesecev.

24. marec obeležujemo kot svetovni dan tuberkuloze, saj je na ta dan leta 1882 nemški zdravnik Robert Koch javnosti predstavil svoje odkritje, kaj povzroča tuberkulozo. Koch je s svojim odkritjem postavil temelje za diagnostiko in zdravljenje tuberkuloze, leta 1905 pa je za to dobil tudi Nobelovo nagrado.