Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
19.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 19.54

8 let

Za petino zmanjšujemo usposobljenost Slovenske vojske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko za 20 odstotkov zmanjšujemo sredstva za delovanje Slovenske vojske, za eno petino zmanjšujemo tudi pripravljenost, usposobljenost in varnost enot.

To je na seji odbora DZ za obrambo povedala obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Odbor se je seznanil tudi z namero Slovenske vojske (SV), da sodeluje na protipiratski misiji EU Atalanta.

Ministrica je pojasnila, da je bilo za leto 2009 v letošnjem proračunu za ministrstvo za obrambo sprva predvidenih 631 milijonov evrov.

Skupni znesek za obrambni resor - 552 milijonov evrov

S prvim rebalansom so bila sredstva znižana na 589 milijonov evrov. Znotraj obrambnega proračuna je bilo treba za potrebe plač zagotoviti dodatnih 20 milijonov evrov in to je na področju modernizacije SV in investicij povzročilo znižanje za 60,3 milijona evrov. Pri drugem rebalansu pa se predvideva znižanje finančnega načrta ministrstva za dodatnih 37,3 milijona evrov, skupni znesek, namenjen obrambnemu resorju, pa bo tako predvidoma 552 milijonov evrov.

Manj denarja tudi pri projektu vozil 8X8

Drugi rebalans pomeni znižanje za 32,5 milijona evrov v Slovenski vojski in za 4,7 milijona evrov v upravnem delu ministrstva za obrambo (Mors), je pojasnila ministrica in dodala, da na področju uprave za zaščito in reševanje znižanja sredstev tokrat ni.

Med posledicami zmanjšanega obsega sredstev za SV in upravni del Morsa je Jelušičeva omenila zmanjšan obseg usposabljanja, zmanjšano tekoče vzdrževanje materialno tehničnih sredstev, zmanjšano sovlaganje v lokalno infrastrukturo, zmanjšano vlaganje v promocijo ter področje mednarodnega sodelovanja. Poleg tega pa se bodo po njenih besedah zmanjšala investicijska sredstva, med njimi tudi pri projektu vozil 8X8.

"Ruši se temeljna struktura obrambnega proračuna" Opozorila je, da se ob tem tudi "ruši temeljna struktura obrambnega proračuna". Pričakovano razmerje sredstev, namenjenih posameznim področjem v obrambnem resorju, je okoli 50 odstotkov za vzdrževanje osebja, od 25 do 30 odstotkov za operativno delovanje in okoli 20 odstotkov za investicije in infrastrukturo, je povedala. Slovenija pa je po podatkih zveze Nato s sedmimi odstotki, namenjenimi investicijam in infrastrukturi v letu 2008, na zadnjem mestu med članicami Nata, je izpostavila in dodala, da se bo tako nizek odstotek v letu 2009 predvidoma tudi ohranil.

Ministrica je za projekte, ki bodo zagotavljali varnost naših vojakov Glede zaščite in varnosti slovenskih vojakov na mednarodnih operacijah pa je obrambna ministrica poudarila, da bodo v prihodnje v prvi vrsti vlagali v projekte, ki bodo zagotavljali varnost naših vojakov. Ta zaščita pa je odvisna tudi od njihove usposobljenosti in opreme, je še opozorila.

Jerovšek: Dramatično poročilo o stanju

Poslanec SDS in predsednik odbora DZ za obrambo Jožef Jerovšek je besede ministrice ocenil kot "dramatično poročilo o stanju". Po njegovem mnenju je to, da "smo postali najrevnejša država v Natu", za Slovenijo slaba popotnica in takšno stanje ga skrbi.

Anderlič meni, da je skrajni čas za zmanjšanje sredstev Da pa je bil za zmanjšanje sredstev skrajni čas, je menil Anton Anderlič (LDS). Kot je poudaril, doslej v 18 letih nikoli ni bila opravljena resna razprava o zmanjševanju načrtov vojske, sedaj pa je za zmanjšanje sredstev pravi čas.

Ne spreglejte