Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
18.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 18.27

8 let

Za mestno SD obstrukcija skrajna možnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodja svetniške skupine SD v ljubljanskem mestnem svetu Metka Tekavčič je pojasnila, da v SD niso nikoli zagovarjali obstrukcije kot načina dela v mestnem svetu.

V SD menijo, da se morajo stališča izkristalizirati v diskusiji. Za obstrukcijo so se v SD odločili, ker župan Zoran Janković in njegova lista niso bili pripravljeni na minimalni kompromis, da bi svetniki vedeli, o čem bodo pri obravnavi odloka o cestnoprometni ureditvi sploh odločali. Po besedah Tekavčičeve v svetniški skupini SD do zadnjega trenutka niso vedeli, katere od njihovih dopolnil bo župan posvojil in podprl. V SD sicer podpirajo zaporo mestnega jedra, vendar so se o rešitvah, ki jih prinaša odlok o cestnoprometni ureditvi, premalo pogovarjali. Poiskati bi morali tudi odgovore na težave prebivalcev mestnega središča, je dejala.

Sprejeti odlok bistveno boljši od prvotnega

Sprejeti odlok o cestnoprometni ureditvi je bistveno boljši od prvotnega županovega predloga, je prepričana Tekavčičeva, ki pa pričakuje, da se bodo o nekaterih rešitvah še pogovarjali. Kot izrazito slabo rešitev je omenila promet mimo Plečnikovega stebrišča. Odlok pa bi bil bistveno bolj sprejemljiv za prebivalce mestnega jedra, če bi mestni svet sprejel tudi dopolnilo o servisnem dostopu na območju za pešce.

Tekavčičeva je med drugim pojasnila, da župan v predlogu dvoletnega proračuna ni upošteval njihovih predlogov, zato zaenkrat predloga ne morejo podpreti. V SD so pripravili sedem dopolnil, kot ključni pa je vodja svetniške skupine SD izpostavila več sredstev za Ljubljanski potniški promet in sredstva za nadaljevanje projekta odstranjevanja azbestnih streh z vrtcev.

CILJ za oceno ustavnosti odloka o cestnoprometni ureditvi

V Civilni iniciativi za Ljubljano (CILJ) so se odzvali na sprejem odloka o cestnoprometni ureditvi. Poudarili so, da so ljubljanski mestni svetniki odlok sprejeli kljub temu, da občane močno omejuje in jim onemogoča normalno življenje.

Odbor prebivalcev Stare Ljubljane bo ukrepal ob podpori CILJ in napoveduje vložitev pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti ali ustavno pritožbo. Do sprejetega odloka je bil kritičen tudi mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek.

"Podali smo veliko pobud, predlogov ter zahtev in ko le-te niso bile sprejete, smo na probleme začeli opozarjati tudi na novinarskih konferencah in shodih pred mestno hišo," so zapisali v CILJ. Pojasnili so, da s pravnimi strokovnjaki proučujejo, kaj vse krši sporni odlok, ki je bil sprejet kljub pozivu predsednika Četrtne skupnosti Center Gorana Iskrića, da se vrne v fazo osnutka.

Jazbinšek: Sprejete so bile le razne tarife

Jazbinšek pa je v odzivu zapisal, da je v medijih ustvarjen napačen vtis, da je mestni svet v ponedeljek sprejel cestnoprometno ureditev v Ljubljani. "Sprejete so bile le razne tarife, nov poslovni predmet in zaslužek za Holding, ki mu predstoji neotajkunizacija, ter režimi ravnanja, za katere ocenjujem, da so v namen šikaniranja meščanov, ne pa tudi ključne določbe o cestnoprometnih ureditvah in lokacijah, kjer naj veljajo," je zapisal Jazbinšek. Odlok je tudi po Jazbinškovem mnenju z vidika pravne države in z vidika nezakonitosti akta zrel za nadzor s strani ustavnega sodišča in ministrstva za promet.

Spomnimo:

Kot je znano, so opozicijski svetniki razen samostojnih svetnikov Janeza Kopača in Aleša Kardelja (DeSUS) zapustili dvorano in pri obravnavi spornega odloka niso sodelovali. "Ob kršenju poslovnika in pravic svetnikov so z aroganco politične premoči in 'voljo večine' sprejeli odlok, ki krši pravice občanov. Odkar je naše mesto prestolnica te mlade države, še nismo doživeli takega neupoštevanja demokracije in pravne države, kot smo mu bili priča ta ponedeljek, na dan človekovih pravic," so zapisali v CILJ.

Napovedali so, da bodo tudi v prihodnje budno spremljali delo župana Zorana Jankovića in njegove liste, ga opozarjali na vse nesmisle in nezakonitosti ter obveščali in ozaveščali druge meščane. Ocenjevanje enoletnega dela župana je po mnenju CILJ popolna farsa, saj veliko število gospodinjstev mestnega glasila Ljubljana sploh ni prejelo, torej so bili o ocenjevanju obveščeni le nekateri občani. Poleg tega v tem letu župan ni uresničil niti enega volilnega projekta. Vse, kar se pripisuje njemu, izvira iz dokončanja del predhodnega mandata. "Resnica pa je, da župan s svojimi samovoljnimi ukrepi občane samo razburja, to pa je tudi vse, kar je v tem letu naredil," so prepričani v CILJ.

Ne spreglejte