Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
12.19

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

sanacija vlada bolnišnica

Četrtek, 30. 11. 2017, 12.19

6 let, 5 mesecev

Za sanacijo 15 bolnišnic 135 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
UKC Ljubljana Bolnica dr. Petra Držaja | Foto UKC Ljubljana

Foto: UKC Ljubljana

1. decembra se bo začela sanacija poslovanja 15 bolnišnic. Vlada je prek Twitterja sporočila, da je sprejela poseben vladni projekt za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti zavodov ter optimizacijo vodenja in poslovanja v javnih bolnišnicah.

Sanacija poslovanja bo uvedena v 15 bolnišnicah, ki so imele konec lanskega leta akumuliran minus. Vlada je za sanacijo zagotovila 135,6 milijona evrov proračunskih sredstev, s katerimi bodo pokrili 80 odstotkov akumuliranega minusa.

Največjo izgubo iz preteklih let ima Univerzitetni klinični center Ljubljana, ki mu bo s sanacijo dodeljenih okoli 80 milijonov evrov. Sredstva za sanacijo morajo biti na bančnih računih bolnišnic do 29. decembra.

Z uvedbo sanacije bodo uprave bolnišnic postale sanacijske uprave. V 15 dneh po začetku sanacije mora vlada skladno z zakonom o sanaciji bolnišnic, ki je začel veljati 30. septembra, imenovati sedem članov sanacijskega odbora. Ta bo bdel nad potekom sanacije v omenjenih bolnišnicah.

Zato je vlada sprejela projekt za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti zavodov ter optimizacijo vodenja in poslovanja v bolnišnicah, v katerem je opredeljeno tudi plačilo za delo članov sanacijskega odbora. Prav pri višini tega zneska pa se je v preteklih dneh zapletalo.

SD in DeSUS proti predlogu ministrstva

Ministrstvo za zdravje je predlagalo, da bi bili člani sanacijskega odbora plačani s 25 evri neto na uro. V SD so temu nasprotovali, saj se jim zdi to nesorazmerno s predvideno urno postavko direktorjev bolnišnic, ki bodo pripravili sanacijske načrte in jih tudi izvajali. Zanje je predvidenih 12 evrov neto na uro. Nad predlogom niso bili navdušeni niti v DeSUS.

Kakšen kompromis so našli v koaliciji glede tega vprašanja, bo verjetno znano po seji vlade.

Štiri leta za sanacijo

Sanacija poslovanja bolnišnic bo trajala štiri leta. Po zakonu morajo bolnišnice pripraviti sanacijski načrt skupaj z akcijskimi načrti. Z začetkom sanacije se bo bolnišnicam naložilo izvajanje sanacijskih ukrepov.

Sanacijski odbor bo preverjal, ali so ukrepi in akcijski načrti pripravljeni v skladu s pravili. V zakonu je tudi predvideno, v katerih primerih bo lahko sanacijski odbor ministru za zdravje predlagal razrešitev sanacijske uprave.

Ne spreglejte