Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2011,
11.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

volitve parlament

Sreda, 28. 9. 2011, 11.34

7 let, 12 mesecev

Volili bomo 4. decembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk je napovedal, da bodo predčasne volitve 4. decembra. Volitev danes še ni razpisal, to bo storil 21. oktobra.

Tako bo počakal na iztek 30-dnevnega roka od izglasovane nezaupnice Pahorjevi vladi. To pomeni, da bo razpustil parlament 21. oktobra, ob razpisu volitev. "Delo je potrebno opraviti resno in odgovorno" "Pri odločitvi sem upošteval tudi potrebo, da državni zbor zaključi svoje delo v sedanjem sklicu in da se predčasne volitve izvedejo v primerno zgodnjem terminu," je dejal predsednik republike. Ob tem je pozval vse, ki delajo v DZ, in vse, ki bodo pripravljali volitve, da svoje delo opravijo resno in odgovorno, "da se bomo državljanke in državljani 4. decembra dobro odločili". Predsednik je v izjavi novinarjem še dejal, da se je pred odločitvijo temeljito posvetoval s predsednikom DZ, s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin ter z vodilnimi strokovnjaki za ustavno pravo. Predsednik je opravil pogovore s pravniki Predsednik je sicer zadnje posvetovanje opravil včeraj popoldne s pravniki, ki si niso bili enotni glede vprašanja, ali mora počakati na iztek omenjenega roka ali lahko parlament razpusti takoj, ko ni več nobene možnosti, da bi bil predlagan mandatar, torej teoretično že danes. Kot je znano, nihče od mogočih predlagateljev – poslanska skupina, skupina desetih poslancev in tudi predsednik sam – ni predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Poslovnik državnega zbora določa, da bi to morali storiti do včeraj opolnoči, ko je poteklo sedem dni od izglasovane nezaupnice. Lajovic: Odločitev bo politična Predsednikov svetovalec za odnose z javnostmi Boštjan Lajovic je včeraj za STA povedal, da je bilo na posvetu mogoče slišati spekter mnenj, ki bodo predsedniku v pomoč pri odločitvi. "Ta pa bo na koncu njegova, torej politična," je dejal.

Germič: DZ bo do 20. oktobra delal normalno Državni zbor bo do vključno 20. oktobra delal normalno in s polnimi pooblastili ter tako izpeljal še oktobrsko redno sejo, nato pa bo opravljal le še najnujnejše zadeve, je v izjavi za medije povedal njegov predsednik Ljubo Germič. O tem, katere so najnujnejše zadeve, pa bo potreben še dogovor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

"DZ bo obravnaval le najnujnejše zadeve" Germič je povedal, da natančnih pravil in določb glede tega, kako ravnati po razpustu državnega zbora, ni, zato se je o tem v ponedeljek posvetoval z ustavno-pravnimi strokovnjaki, danes pa še s podpredsedniki DZ in vodji poslanskih skupin.

Na podlagi teh posvetovanj je Germič povzel, da obstaja soglasje poslanskih skupin tako glede izvedbe redne oktobrske seje DZ, kot tudi glede tega, da DZ po razpustu obravnava le še najnujnejše zadeve. Da je tako prav, ocenjuje tudi Germič sam.

Kako bodo določili dnevni red seje še ni znano Za zdaj tudi še ni natančnega dogovora o tem, kako bodo določili dnevni red oktobrske seje DZ oziroma ali bodo obravnavali samo zadeve, ki so tik pred zaključkom parlamentarnega postopka ali tudi tiste, ki so v začetni fazi.

Poudaril je še, da je sestanek s podpredsedniki DZ in vodji poslanskih skupin prvi v predvideni vrsti srečanj v prihodnje, na katerih se bodo dogovorili o odprtih vprašanjih.

Ne spreglejte