SiolNET. Novice Slovenija
0,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada v postopek razrešitve direktorja Sursa

0,96

termometer

Tomaž Smrekar | Direktor statističnega urada Tomaž Smrekar je do zdaj zavračal odgovornost za bistveno drugačne končne izračune o gospodarski rasti v letu 2022. | Foto: STA
Direktor statističnega urada Tomaž Smrekar je do zdaj zavračal odgovornost za bistveno drugačne končne izračune o gospodarski rasti v letu 2022. Foto: STA

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep, da generalnega direktorja slovenskega statističnega urada Tomaža Smrekarja seznani z očitanimi kršitvami in mogočimi razlogi za razrešitev, ter ga pozvala, da se do njih opredeli. Gre za prvi korak v postopku morebitne razrešitve direktorja.

Z vlade so sporočili, da lahko skladno z 10. členom Zakona o državni statistiki direktorja urada razrešijo, če ugotovijo, da so zaradi neustreznih organizacijskih rešitev nastale večje motnje v delu urada.

Tomaž Smrekar Posel danes Surs zavrača očitke o nepravilnostih pri pripravi posodobljenih podatkov o rasti BDP

Statistični urad se od konca avgusta brani kritik zaradi revidiranih podatkov o gospodarski rasti za leto 2022, ki je namesto sprva napovedanih 5,2 odstotka znašala zgolj 2,5 odstotka. Razlika v denarju znaša kar dve milijardi evrov. 

Rast. BDP. Novice Lanska rast BDP za polovico nižja od prvotnih ocen, inflacija vztraja

Direktor statističnega urada Smrekar je do zdaj zavračal odgovornost za bistveno drugačne končne izračune o gospodarski rasti v letu 2022, zato je tudi na vprašanja o morebitnem odstopu odgovarjal, da tega nima v načrtu.

Gospodarska rast Novice Umar rast za letos znižal z 1,8 odstotka na 1,6 odstotka
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin