Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
22.59

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

Natisni članek

Slovenija poslanci Evropski parlament volitve

Nedelja, 9. 6. 2024, 22.59

1 teden, 3 dni

Delni rezultati: so to novi evropski poslanci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12
Kolaž | Foto STA

Foto: STA

V evropskem parlamentu bodo po preštetih 96,98 odstotka glasov sedeli predstavniki petih kandidatnih list. Prvi delni rezultati kažejo, da je zmagovalka evropskih volitev lista SDS s štirimi mandati, sledijo Gibanje Svoboda z dvema mandatoma ter Vesna, SD in NSi s po enim mandatom. 

Glede na do zdaj preštete glasove so novi poslanci:

# Kandidat/ka Lista Način dodelitve mandata
1 Romana Tomc SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS s preferenčnimi glasovi
2 dr. Milan Zver SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS s preferenčnimi glasovi
3 mag. Branko Grims SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS s preferenčnimi glasovi
4 Zala Tomašič SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS s preferenčnimi glasovi
5 Irena Joveva GIBANJE SVOBODA s preferenčnimi glasovi
6 Marjan Šarec GIBANJE SVOBODA s preferenčnimi glasovi
7 Vladimir Prebilič VESNA - ZELENA STRANKA s preferenčnimi glasovi
8 Matjaž Nemec SOCIALNI DEMOKRATI - SD s preferenčnimi glasovi
9 Matej Tonin NOVA SLOVENIJA - KRŠČANSKI DEMOKRATI s preferenčnimi glasovi

Prvi se je odzval Janez Janša

Janez Janša | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Vse kaže, da je SDS četrtič zaporedoma zmagovalka volitev v Evropski parlament. V vsakem primeru bomo ekipo za Evropski parlament okrepili," je uvodoma dejal Janša in se zahvalil vsem volivkam in volivcem, ki so "v tej poplavi raznoraznih vprašanj in pol, ki so jih dobili na voliščih, prepoznali, za kaj gre. Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa aktualni vladni koaliciji, naj naredi podoben premislek, kot ga je naredil francoski predsednik Macron, ali pa belgijski premier, ki je pravkar odstopil," je komentiral Janša.

Rezultat evropskih volitev kaže tudi na izrazit poraz koalicije. "Če bodo rezultati vzdržali, bo koalicija dobila samo dva mandata od devetih. Takega poraza tranzicijska levica še nikoli ni doživela. Upam, da bo to sporočilo sprejeto," je poudaril in koaliciji v času kampanje očital vsiljevanje tem, ki niso pomembne za slovenske državljane in prihodnost EU, drastično kršenje poslovnika DZ in manipulacije z zlorabo represivnih organov.

Janša je izpostavil, da je aktualna koalicija v mandatu izpolnila le malo obljubljenega, razen ideoloških tem je skoraj vse ostalo pri obljubah ali sprejetih izhodiščih za pripravo rešitev. Slovenija zato po njegovih besedah potrebuje razmislek.

Janša je ocenil, da so v SDS sestavili močno listo za evropske volitve. Vsi kandidati so po njegovih besedah podpisali zavezo, da se vrnejo v Slovenijo, če bo SDS v prihodnje sestavljala vlado. "Kar je glede na ta rezultat velika možnost," je pojasnil in dodal: "Hvala, Slovenija, ker znate ločiti zrno od plev."

Vladimir Prebilič: Vnesli smo svežino

Izjava stranke VESNA. Vladimir Prebilič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Zelo smo zadovoljni z rezultatom. Zelo sem ponosen na ekipo, s katero sem delal. Mislim, da smo s kampanjo vnesli svežino. Osvojeni mandat ne pomeni, da bomo nepomembna stranka v evropskem parlamentu. Dodobra smo naštudirali sistem. Pogled je skrenil zelo na desno," je v prvem odzivu dejal Prebilič iz zelene stranke Vesna. 

Na tej podlagi je napovedal tudi udeležbo na parlamentarnih volitvah leta 2026. "Vesna definitivno gre na parlamentarne volitve, tukaj ni nobenega dvoma," je dejal, prepričan, da jim danes izraženo zaupanje volivcev nalaga tudi določeno mero odgovornosti. Ljudje v Sloveniji pogrešajo povezovanje, dostojanstvo, zmeren dialog, iskanje rešitev, naveličali so se prepiranja in delitev, je povzel.

Zagotovil je, da so se na evropske volitve podali iskreno in transparentno, "brez fig v žepu". Ljudje so to prepoznali, je ugotovil Prebilič, ki meni, da je trenutno vladajoča garnitura v marsičem verjetno razočarala Slovence.

Tonin: Slovenski volivci si želijo drugačno Evropo in Slovenijo

Nosilec liste in predsednik NSi Matej Tonin je v odzivu na delne in neuradne izide volitev, ki kažejo, da je dobil poslanski mandat, dejal, da mu je odleglo. Hkrati upa, da bodo končni rezultati, ki kažejo na zmago desne sredine, ostali enaki. Meni, da so slovenski volivci s tem jasno sporočili, da si želijo drugačno Evropo in drugačno Slovenijo.

Po delnih neuradnih izidih evropskih volitev stranki NSi kaže na en poslanski mandat s 7,66 odstotka glasov.

Pojasnil je še, da mu je glede na trenutne napovedi, da bo osvojil sedež v Evropskem parlamentu, odleglo. Hkrati upa, da bodo končni rezultati ostali enaki. "Zagotovo bo NSi delala, da se EU okrepi in da se spremeni na področjih, kjer ji je v preteklosti spodletelo," je dejal Tonin.

Zahvalil se je tudi ostalim kandidatom na listi, ki so po njegovih navedbah pomembno prispevali k rezultatu, ki ga bo stranka dosegla. "Vidi se, da smo ravnali pravilno, ker smo sestavili takšno močno listo, ker je prav vsak kandidat doprinesel svoj kamenček v mozaik tega našega uspeha in brez samo enega bi lahko bila danes današnja volilna noč popolnoma drugačna," je prepričan.

Na novinarsko vprašanje je odgovoril, da bo za nasvet z največjim veseljem vprašal tudi sedanjo evropsko poslanko iz stranke Ljudmilo Novak.

DVK | Foto: DVK Foto: DVK DVK | Foto: DVK Foto: DVK

Robert Golob
Novice Golob: Ponosen sem na Slovence in Slovenijo #video
Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova razglasila zmago Evropske ljudske stranke
Emmanuel Macron
Novice Macron razpustil parlament in sklical predčasne volitve
  
Ne spreglejte