SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V SDS za prepoved nikabov in burk #video

0,30

termometer

V SDS znova predlagajo uzakonitev prepovedi nošenja oblačil, ki v celoti pokrivajo obraz, kar vključuje tudi nikab in burko. Obenem želijo tudi zaostritev določb zakona o mednarodni zaščiti, po kateri se status mednarodne ali subsidiarne zaščite ne priznata, če obstaja utemeljen sum, da je oseba na območju Slovenije storila kaznivo dejanje.

Kot je na novinarski konferenci poudaril poslanec SDS Branko Grims, sta zakona, ki so ju danes vložili v parlamentarni postopek, namenjena zaščiti treh vrednot: varnosti, evropske kulture in tradicije ter spoštovanja do žensk. Obenem pa so "odraz sprememb v mednarodnem okolju, ki smo jim priča". Pri tem je pojasnil, da je vse več podatkov o tem, da se znova odpira balkanska migrantska pot. "To so že nekaj časa napovedovale tajne službe, zdaj je to dejstvo, ki se odraža v številu ujetih prebežnikov oziroma migrantov na območju Bele krajine in drugod po Sloveniji," je prepričan Grims.

Po podatkih policije so namreč minuli konec tedna na območju Bele krajine prijeli 18 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo. Lani so sicer policisti obravnavali 1.930 ilegalnih prehodov državne meje. Število se je v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta povečalo za 79,7 odstotka.

Tok se povečuje in se bo še povečeval

Po Grimsovih navedbah je bilo v dobrem tednu na območju Bele krajine ujetih toliko ilegalnih migrantov kot v primerljivem obdobju pred letom dni v enem mesecu na območju vse Slovenije. Po javno dostopnih statističnih podatkih policije je ta januarja lani na območju vse države zabeležila 79 nedovoljenih prehodov meje.

V SDS so tako po besedah Grimsa prepričani, da se tok povečuje in se bo še povečeval, zato je "skrajni čas, da se na to pripravimo tudi s spremembami zakonodaje". V poslanski skupini so tako pripravili predlog novele zakona o mednarodni zaščiti, ki olajšuje in pospešuje posamezne postopke pri ilegalnih migrantih. Spremenjen 51. člen bi tako vlogo za priznanje azila štel za brezpredmetno, če je prosilec pred tem storil kaznivo dejanje na območju Slovenije in bil pri tem prijet ali če je prosilcu druga država članica EU izrekla pravnomočno odločitev o izgonu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin