Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
12.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 14. 6. 2013, 12.56

7 let, 12 mesecev

V rožnem vrtu Tivolija več kot 1000 vrtnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Da bi bil začetek poletja v Ljubljani in poletnega festivala čim bolj pisan in cvetoč, je v ljubljanskem rožnem vrtu parka Tivoli v teh dneh zacvetelo več kot tisoč vrtnic.

Začetek prenove rozarija leta 2007 Rožni vrt v ljubljanskem Tivoliju je v prenovljeni podobi prvič zacvetel v letu 2007, že urejeno posaditev vrtnic pri steklenem rastlinjaku pa smo ob strokovni pomoči Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije začel sistematično širiti leta 2010. Danes lahko z veseljem zapišemo, da je v tivolskem rožnem vrtu kar 1000 vrtnic! Z razširjeno zasaditvijo vrtnic in postavitvijo ležalnikov pa ta kotiček Ljubljane postaja prijeten prostor za druženje, ki nudi meščanom razkošje narave in vsakoletno pričakovanje užitka barv in cvetja, so v sporočilu za javnost zapisali v Turizmu Ljubljana.

Prezrta posebnost Ljubljane Ker je rožni vrt nekoliko umaknjen na obrobje Tivolija, poleg tega pa čolnarna in rastlinjak skrivata pogled na rožni vrt s strani, kjer se v parku mudi večina obiskovalcev, ga mnogi sploh ne poznajo ali pa komaj. Ob Botaničnem vrtu je rožni vrt še ena naravna in barvita, a prepogosto prezrta posebnost Ljubljane, zato jo želijo v Turizmu Ljubljana še bolj poudariti.

Sistematično širjenje vrta od leta 2010 V letu 2010 je bilo posajenih 170 novih vrtnic in narejen izbor najboljših po posameznih kategorijah. Vrtnice so bile zasajene v dveh predelih ob potki proti Rožni dolini. V prvem delu najdemo moderne vrtnice: grmaste, pokrovne, popenjavke, mnogocvetnice in hibridne čajevke, v drugem delu vrta pa so zbrane vrtnice najpomembnejših evropskih žlahtniteljev. Postavljeni so bili tudi trije novi oboki za vrtnice popenjavke z dvojnimi loki. V tako nastalem rožnem vrtu se je ponudila možnost širitve rožnega vrta, tako z novo prihajajočimi sortami kot tudi z novimi žlahtnitelji vrtnic.

V Tivoliju tudi prva slovenska vrtnica In v Tivoliju je mogoče najti tudi prvo slovensko vrtnico! To je sorta Prešeren, ki jo je vzgojil dr. Matjaž Kmecl, edini žlahtnitelj v Sloveniji. Vrtnica je nastala z načrtnim križanjem žlahtnih sort vrtnic in je tudi prijavljena kot varovana sorta v Sloveniji ter registrirana pri društvu The American Rose Society. Ta žlahtna vrtnica je dobila v vrtu svoj poseben prostor, v rondoju pri rastlinjaku.

In kot pravijo poznavalci, je rožni vrt junija najlepši, zato velja izkoristiti lepe dneve in se sprehoditi do Tivolija.

Ne spreglejte