Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 11. 2014,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vreme dež padavine poplave

Sreda, 5. 11. 2014, 7.44

8 let

V četrtek rdeči vremenski alarm za večino Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Močan dež je del države zajel že v sredo in ponoči, danes pa naj bi se razširil povsod po državi. Arso je razglasil rdeči alarm. Veliko težav lahko znova povzročijo narasli vodotoki.

Nevihte so težave povzročale predvsem v Zgornjem Posočju, na Vipavskem in na Gorenjskem, kjer so imeli gasilci največ dela s črpanjem meteornih voda iz kleti.

Na Gorenjskem je po podatkih uprave za zaščito in reševanje zalilo prostore osnovnih šol v Bitnjah, Stražišču in Kranju. Gasilci so posredovali tudi v Idriji in v Vipavi, kjer je voda zalila garaži. V Škofji Loki je meteorna voda zalila gostinski lokal, v Kranju pa so gasilci vodo črpali iz dveh stanovanjskih hiš, treh večstanovanjskih objektov in treh šol.

Obilne padavine lahko povzročijo težave Vremenoslovci za prihodnje dni napovedujejo obilne padavine, ki bi lahko zaradi posledično naraščajočih rek in zemeljskih plazov marsikje povzročale težave. Najhuje naj bi bilo danes. Meteorolog Brane Gregorčič opozarja, da bo deževje razmeroma dolgotrajno, niso pa sposobni vnaprej napovedati, kje bodo najhujše padavine, ker ne vedo, kam bodo potovali pasovi padavin.

Meja sneženja bo na okoli 2.300 metrih, tako da bodo reke dobile vse padavine v tekoči obliki. Hidrolog Janez Polajnar je dodal, da bodo zaradi deževja in predvsem velike predhodne namočenosti reke povzročale kar nekaj težav. Ponoči ter jutri pričakujejo porast rek, vodotokov na območju Posočja in Vipavskega, reke Reke in rek po osrednjem delu države.

Padlo bo več dežja, a v daljšem obdobju "V soboto pričakujemo, da bo v večjem delu države, predvsem v osrednjem delu, vodnatost največja. Razglasili smo oranžno stopnjo hidrološke ogroženosti," je dejal Polajnar in dodal, da lahko v prihodnjih dneh razglasijo tudi rdeči alarm. V primerjavi z oktobrskimi poplavami, ko je glavnina padavin padla v 4, 5 urah, bo tokrat sicer padla večja količina dežja, vendar bo razporejena na več dni, je povedal o tem, ali lahko pričakujemo takšno povodenj kot pred približno dvema tednoma. Dodal je, da jih skrbi predvsem zato, ker "je letošnje leto zelo mokro, zato vodotoki hitreje odreagirajo na padavine".

V četrtek rdeči alarm za vso Slovenijo Danes za večino Slovenije velja oranžni alarm, za četrtek pa so na Arsu za skoraj vso državo razglasili rdečega. V noči na četrtek se bodo padavine še okrepile in postopno zajele večji del države. Četrtek bo deževen, vmes bodo tudi nevihte in nalivi. Tudi v južni in osrednji Sloveniji lahko pade od 50 do sto litrov dežja na kvadratni meter, lokalno celo več. V hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije lahko skupna količina padavin v prihodnjih dneh preseže 200 litrov na kvadratni meter.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je napovedal, da bodo dvignili pripravljenost vseh struktur na celotnem območju. Zagotovil je, da imajo na zalogi ustrezne količine protipoplavnih vreč, in sicer 50 tisoč, naročili pa so jih še 200 tisoč. Po zadnjih izkušnjah imajo tudi posamezne občine materialna sredstva na zalogi, je dejal in svetoval, da se prebivalci med pripravami na poplave obrnejo na svoje matične občine.

Padavinsko obdobje se bo predvidoma nadaljevalo do vključno sobote. Ob koncu tedna in na začetku prihodnjega se bo dež prehodno umiril in tudi ponehal. Nova pošiljka obilnejših padavin po napovedih prihaja že proti sredini in v drugi polovici prihodnjega tedna.

Morje bo poplavljalo V torek zvečer je zaradi močnega južnega vetra in povišanega plimovanja morje v Piranu zalilo najnižje dele obale. Morje je prestopilo rob obalne črte na Punti v Piranu, pred hotelom na Stjenkovi ulici in Kidričevem nabrežju. Najvišje plimovanje so zaznali ob 20.04 pri 284 centimetrih. Prav tako popoldne se je na cesto Malija–Lucija v občini Izola podrlo drevo.

Plimovanje morja bo povišano tudi danes in petek.

Ne spreglejte