Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
13.11

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

koalicija ministri Miro Cerar

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 13.11

2 leti

V Cerarjevi ekipi tudi Goran Klemenčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mandatar Miro Cerar bo pravosodje zaupal nekdanjemu predsedniku KPK Goranu Klemenčiču, gospodarski resor pa Ervinu Pfeiferju. Bojana Dobovška ni med ministrskimi kandidati.

Pravosodni minister v vladi Mira Cerarja bo nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič, medtem ko poslanca SMC Bojana Dobovška ni med kandidati za ministre.

Sprva neuradne informacije so po podpisu koalicijske pogodbe potrdili v SMC, Klemenčiča pa nam ni uspelo priklicati, da bi potrdil, ali bo res kandidiral za to funkcijo.

Drugi kandidati SMC so: – gospodarsko ministrstvo: Ervin Pfeifer, – ministrstvo za zdravje: Milojka Kolar, – ministrstvo za javno upravo: Boris Koprivnikar, – ministrstvo za šolstvo: Stanka Setnikar Cankar, – infrastrukturno ministrstvo: Peter Gašperšič, – notranje ministrstvo: Vesna Gjerkeš.

Koalicijske stranke, SMC, SD in DeSUS, naj bi danes vendarle parafirale koalicijsko pogodbo. Medtem, ko so kandidati za ministre iz vrst DeSUS in SD znani že nekaj tednov, z izjemo ministrstva za okolje, ki se mu je odpovedal Tomaž Gantar, pa še vedno ni uradnih informacij glede ministrskih kandidatov iz vrt največje parlamentarne stranke, Stranke Mira Cerarja. Še vedno lahko govorimo le o neuradnih informacijah.

Erjavec za kandidate SMC izvedel v zadnjem trenutku DeSUS je predsednika stranke Karla Erjavca pooblastila za podpis koalicijske pogodbe in potrdila imena štirih kandidatov za ministre v vladi Mira Cerarja. Poleg Erjavca kot zunanjega ministra DeSUS predlaga še zdajšnjega ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca, za okolje in prosto Ireno Majcen, za kulturo pa Julijano Bizjak Mlakar.

"Upam, da bo tisto, kar je zapisno v koalicijski pogodbi, tudi držalo, da pozneje ne bo kakšnih težav v zvezi z uresničevanjem," je dejal Erjavec v izjavi novinarjem po seji sveta. Spomnil je na zaveze v koalicijski pogodbi o izplačilu regresa v vrednosti 40 milijonov evrov, dvigu pokojnin ob 2,5-odstotni gospodarski rasti, ustanovitvi urada za starejše in demografskega sklada ter sprejetju zakona o dolgotrajni oskrbi.

Erjavec je dejal, da je šele pred nekaj urami izvedel imena kandidatov za ministre iz SMC. "Nekaterih ne poznam, tako da jih zelo težko komentiram. Za tiste, ki jih poznam, lahko rečem, da vsekakor imajo izkušnje za delo v vladi. Tudi Gorazd Klemenčič ima določene izkušnje, bil je predsednik protikorupcijske komisije in pozna pravosodje."

Glede Milojke Kolar je dejal, da pozna delo v vladi, čeprav ne na področju zdravstva. Erjavec meni, da bo morala v javnosti pojasniti nekatere očitke glede domnevnih nepravilnosti pri prodaji zemljišč na obali, a je to tudi odgovornost mandatarja.

Erjavec ni bil preveč zadovoljen, ker je podpredsednik stranke Tomaž Gantar umaknil kandidaturo za okoljskega ministra. "Tisti dan dopoldne še ni dvomil o tem, da bi bil kandidat za minirata. A to ne vpliva na najine odnose."

Predsednik DeSUS obžaluje, da Bojan Dobovšek kot prepoznaven borec proti korupciji ne bo del vladne ekipe, a odločitve ne more komentirati, ker ne pozna razlogov zanjo.

Julijana Bizjak Mlakar pravi, da kritike kulturniških krogov niso namenjene toliko njej osebno, ampak gre bolj za nezadovoljstvo z razmerami na področju kulture. Z nekaterimi kulturniškimi organizacijami so se "ujeli, ugotovili, kje so težave na področju kulture, in na nek način zgradili zaupanje". Zato mandatar tudi zaupa Bizjak Mlakarjevi, zagotavlja kandidatka za ministrico.

Ne spreglejte