Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 7. 2017,
6.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

7

Natisni članek

grad Vurberk bomba

Petek, 21. 7. 2017, 6.39

6 let, 6 mesecev

V bližini gradu našli 250-kilogramsko bombo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

7

Pred dnevi so v bližini vurberškega gradu našli neeksplodirano bombo iz 2. svetovne vojne. Onesposabljanje bombe bo zaradi premestitve zelo zahtevno.

Video: prispevek iz oddaje Danes na Planet TV.

Bombo je domačin našel v sredo na vzpetini, kakih 50 metrov pred obzidjem gradu. Izsledil jo je z detektorjem kovin, medtem ko so se z otroki igrali iskanje skritega zaklada. Nato jo je izkopal in s svojim tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše pod gradom v bližini cerkve.

Bomba Vurberk | Foto: Specialna enota Policije Foto: Specialna enota Policije Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so ugotovili, da gre za 250-kilogramsko neeksplodirano ameriško letalsko bombo.

Bombo bo treba nevtralizirati na kraju najdbe, zaradi česar bo potrebnih veliko priprav, treba bo zaščititi širše območje, je sporočila policija. Aktivirali so štab Civilne zaščite Občine Duplek, upravo za zaščito in reševanje in domače gasilce.

Ena najzahtevnejših intervencij

"Ker je bila bomba prepeljana z mesta, kamor so jo odvrgli v času bombardiranja, in so nato z njo postopali na način, kot se s takšnimi sredstvi ne dela, so se v njej lahko zgodile spremembe, katerih posledica je lahko tudi nekontrolirana eksplozija," je pojasnil predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUSZ) Igor Boh.

Postopek onesposobljenja neeksplodirane bombe pri gradu Vurberk bo zelo zahteven, saj je najditelj bombo premikal. Ko se bodo strokovnjaki lotili odstranjevanja bombe, bo treba izprazniti območje v krogu enega kilometra. "V zgodovini izvajanja ukrepov varstva pred NUZS v Sloveniji je to ena najzahtevnejših intervencij do zdaj," je povedal Boh.

Evakuirali bodo okoli 400 ljudi

Do zdaj so evakuirali eno družino in zavarovali območje v oddaljenosti 300 metrov od kraja najdbe bombe. Onemogočen je tudi dostop do vurberškega gradu in tamkajšnje cerkve, vendar razlogov za preplah ni, še sporoča policija. Ko bodo strokovnjaki začeli postopek deaktivacije, predvidoma v začetku prihodnjega tedna, bodo izpraznili območje v oddaljenosti enega kilometra okoli spornega predmeta, kar po besedah poveljnika Civilne zaščite Občine Duplek Bojana Turčina pomeni evakuacijo okoli 400 ljudi. Če bo šlo vse po načrtih, bo postopek trajal nekaj ur. Ko se bo akcija začela, bodo obvestili javnost.

Do takrat vsi poudarjajo, da ni razlogov za preplah. "Ta bomba zdaj miruje. Če se ne bo posegalo vanjo, ni nevarna. Glavna nevarnost bo nastopila, ko bomo pristopili k sredstvu in začeli delati na njem," je še pojasnil Boh.

Bomba Vurberk | Foto: Specialna enota Policije Foto: Specialna enota Policije

Najditelju grozi zapor

Zadevo preiskuje tudi policija. Po besedah pomočnika komandirja Policijske postaje Maribor I. Simona Belšaka zbirajo obvestila v zvezi s sumom kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Če se bo ta izkazal za utemeljenega, najditelju bombe grozi do pet let zapora.

Ne spreglejte