Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2014,
17.23

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dokumentarni film Jože Možina Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 22. 5. 2014, 17.23

2 leti, 4 mesece

Urok Depale vasi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novi dokumentarni film Jožeta Možine v produkciji RTVS govori o ozadjih afere Depala vas in dokazuje, da je bila afera načrtovana mesece vnaprej.

Dokumentarni film Urok Depale vasi prikazuje dogodke izpred dveh desetletij, ki so z odstavitvijo obrambnega ministra Janeza Janše bistveno spremenili politična razmerja sil v mladi demokratični državi.

Politična prelomnica To je bil po mnenju avtorja filma, v tujini večkrat nagrajenega režiserja Jožeta Možine, ključen prelom v slovenski politiki, ker je vrnil oblast centrom moči bivšega režima.

V filmu so prikazani dokumenti, ki dokazujejo, da je načrt za Janševo odstavitev naredil agent jugoslovanske vojaške službe (KOS).

Srbski vohun naredil načrt Agenta so sodelavci slovenske policije oskrbeli s ponarejenimi dokumenti in ga nelegalno pripeljali iz Srbije v Makedonijo, nato pa z letalom v Slovenijo. V Ljubljani so agentu, ki je bil specialist za psihološko vojno, naročili načrt za odstavitev Janše, kar je ta priznal na sodišču. V filmu je tudi tonski posnetek enega od akterjev afere, ki je že februarja 1994 napovedal, da bo Janša marca padel. Možina opisuje nadaljnje kariere udeležencev afere in ugotavlja, da se je po aferi začela restavracija nekdanjega režima, kar se v zadnjih letih vidi tudi v poveličevanju komunističnih simbolov.

Predpremiera brez novinarjev Film je bil predpremierno, predvsem za predstavnike medijev, prikazan v podeželskem dvorcu Favetti v Skriljah pri Ajdovščini. A na predpremiero novega dokumentarnega filma nacionalne televizije novinarjev ni bilo, niti z RTVS ne, čeprav gre za njihovo lastno produkcijo. Prvič bo film na sporedu na TVS 1 v torek (27. maja) ob 20.55. V Skriljah, kamor je avtor filma štiri leta hodil v osnovno šolo iz sosednjih Dobravelj, je bila dvorana premajhna za vse. Zmanjkali niso le stoli, ampak tudi ves prostor ob stenah in na hodniku. Predstavitev je organizirala ajdovska Civilna iniciativa Čaven, ki po besedah njenega predsednika Uroša Posege poskuša Vipavski dolini vrniti samozavest s pozitivnimi zgledi. Dva dni pred Možino so tako gostili trenerja Tine Maze Andreo Massija.

Ne spreglejte