Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 6. 2015,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SD

Nedelja, 14. 6. 2015, 20.07

8 let

Umrl dolgoletni diplomat Peter Bekeš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V soboto je umrl dolgoletni slovenski diplomat in politik Peter Bekeš. V svoji bogati diplomatski karieri je bil med drugim veleposlanik v Rimu, Zagrebu in Lizboni.

Peter Bekeš je bil rojen avgusta 1946 v Celju. Leta 1970 je diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti.

Že pred diplomo je bil profesionalni član predsedstva republiške konference Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS). V začetku 70 let prejšnjega stoletja je bil svetovalec in šef kabineta predsednika takratnega slovenskega Ustavnega sodišča.

Opravljal je številne politične funkcije na občinski, republiški in tudi na jugoslovanski ravni. Sodeloval je na več mednarodnih mladinskih kongresih.

Sredi osemdesetih let je začel delati v Marksističnem centru Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije (CK ZKS), kjer je bil dve leti najprej sekretar, nato pa predstojnik, navaja spletna stran Slovenska biografija, ki jo ureja Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU).

Starim komunistom pomagal z oblasti Znotraj Marksističnega centra je vodil ekipo mladih partijskih intelektualcev, ki je s teoretičnimi analizami, hkrati pa tudi z generacijskim pritiskom na staro partijsko nomenklaturo privedla do pluralizacije same Zveze komunistov. To je – kot navaja Slovenska biografija - končno olajšalo sestop stare nomenklature z oblasti in prehod v politični pluralizem.

Predsedoval predhodnici stranke SD Po Cirilu Ribičiču je v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja tudi nekaj časa vodil tedanjo Socialno demokratsko prenovo (SDP), iz katere je nato nastala Združena lista socialnih demokratov (ZLSD), predhodnica današnje SD. Pred tem je bil leta 1990 na prvih večstrankarskih volitvah na listi ZKS-SDP izvoljen v parlament.

Po letu 1990 je bil tudi predavatelj Višji upravni šoli v Ljubljani (predhodnica Fakultete za upravo) in diplomat v številnih državah.

Kučan ga ni želel odpoklicati Leta 2000 je bil Bekeš - takrat veleposlanik v Rimu - eden od petih veleposlanikov, ki jih je želela vlada pod vodstvom Andreja Bajuka tik pred volitvami odpoklicati. Takratni predsednik države Milan Kučan je zavrnil podpis ukaza o razrešitvi. Kučan je takrat dejal, da podpisa ni odklonil, ampak ga je odložil, da ne bi veleposlanikov razreševali in imenovali tik pred volitvami.

Ne spreglejte