Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Torek,
23. 1. 2018,
12.54

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

3

Natisni članek

veterinarji sindikat stavka

Torek, 23. 1. 2018, 12.54

6 let, 2 meseca

Tudi klavnice bodo v sredo stale #stavka #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

3

Stavka sindikata veterinarjev ima lahko velik vpliv na mesno proizvodnjo, saj mora biti pri klanju živali vedno prisoten uradni veterinar. "En dan ni problem, se da prilagoditi. Problem bo, če bo stavka trajala dlje," je povedal Marko Oman, vodja izmene podjetja Farme Ihan.

Stavko so za jutri napovedali sindikati, ki med drugim zastopajo zaposlene v visokem šolstvu, nekatere zaposlene v zdravstvu, sociali, vzgoji in izobraževanju, na upravnih enotah, v lekarnah, centrih za socialno delo, na Radioteleviziji Slovenija, v kulturi, ter zastopniki carinikov in veterinarjev.


Več o stavki si preberite v članku: V sredo bo velika stavka javnega sektorja: kaj morate vedeti #video


Javnemu sektorju predpisi onemogočajo obliko klasične stavke, da bi preprosto nehali delati, zato bodo stavkali na delovnem mestu in vrsto nalog opravljali tudi v času stavke. Nekoliko drugačna zgodba bo pri stavki veterinarjev, ki se bodo odzivali le na nujne zadeve.

Izjava predsednice Sindikata veterinarjev Slovenije Nataša Ajdič.

Video: Planet TV

Veterinarska uprava bo delala, kot da bi bila nedelja

Veterinarska uprava bo po besedah generalnega direktorja Janeza Posedija delala, kot da bi bila nedelja. "Imamo 24-urno pripravljenost, kar pomeni, da se odzivamo na nujne zadeve. Vse nenujne zadeve pa bodo odpadle," je pojasnil.

Veterinarska uprava zaposluje okoli 400 ljudi, njihova stavka pa bi lahko imela velike poledice za mesno proizvodnjo.

meso, mesnine | Foto: STA , Foto: STA ,

"Problem bo, če se bo stavka podaljšala"

Da se lahko izvajajo koline, mora biti pred in med zakolom živali ter po njem v odobrenih obratih za klanje stalno prisoten uradni veterinar. Ti pridelovalcem mesa med drugim izdajo tudi dovoljenje, da se meso lahko prodaja v trgovskih centrih. "Nobenega klanja se ne sme opravljati brez prisotnosti uradnega veterinarja," pravi vodja proizvodnje enega od vodilnih in največjih prašičerejskih podjetij v Sloveniji Marko Oman.

Podjetju Farme Ihan stavka v sredo ne bo povzročala večjih težav, saj prav ob sredah ne koljejo živali. "Če se bo stavka podaljšala še na četrtek in petek, mi dobesedno obstanemo," je povedal Oman.

Večina klavnic jutri ne bo mogla izvajati zakola, so se pa stavki prilagodile in več mesa pripravile že včeraj in danes. Ta stavka pa ni prva, ko so morali mesarji prilagoditi svoje delo. "Prejšnja je trajala le en dan, tako da smo se lahko nekako prilagodili. En dan ni problem, en dan se da prilagoditi. Problem bo, če bo tokratna stavka trajala dlje," je še povedal Oman.

meso kmetija | Foto:

To ni prva stavka veterinarjev

Tudi pred slabimi osmimi leti je potekala stavka veterinarjev, vendar so morali kljub stavki veterinarji izvajati preglede mesa. Vlada je septembra 2010 namreč sprejela sklep o opravljanju del in nalog veterinarske uprave (Vurs) med stavko, ki pravi, da mora v času stavke Vurs zagotavljati stalno prisotnost uradnih veterinarjev pri zakolu živali.

Iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporočajo, da letos ne bodo sprejeli tovrstnega sklepa, saj zanjega nima pravne podlage: "O tem, katera dela bodo veterinarji opravljali med stavko, pa se je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dogovorila s Sindikatom Veterinarjev Slovenije."

Nujni ukrepi v primeru izbruha določenih bolezni zajemajo vsa dejanja za potrditev oziromaovrženje suma bolezni živali, preglede, odvzem in posredovanje vzorcev ter ukrepe zapreprečitev nevarnosti širjenja in zatiranja naslednjih bolezni živali:
- bolezni iz priloge 8 Pravilnika o boleznih živali (Uradni list RS, št. 81/07 in 24/10)
- zoonoze: steklina, bruceloza govedi, bruceloza drobnice, tuberkuloza (M. Bovis), salmonelozapri perutnini in trihineloza.

Izvajali bodo tudi nujne ukrepove za zaščito živali med katere spada spada sum mučenja živali, torej sum ravnanja ali opustitev ravnanja, storjenega naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo alidalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, ali škodi njenemu zdravju in pa nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali.

Prav tako bodo izvedene naloge v okviru Evropskega sistema hitrega obveščanja -RASFF. "Ta dela se lahko uvrščajo v nujna dela, ki jih je potrebno izvajati tudi v času stavkezaradi zaščite zdravja potrošnika," so še sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Nujne naloge v okviru RASFF so:
- sporočanje podatkov v RASFF o ne-varnih živilih,
- sporočanje o zavrnitvah pošiljk na meji v sistem RASFF,
- sprejemanje informacij o ne-varnih živilih distribuiranih v R Slovenijo,
- izvajanje nujnih ukrepov povezanih z umiki in odpoklici ne-varnih živil,
- izvajanje nujnih ukrepov v zvezi z raziskavo izbruhov bolezni pri ljudeh povezanih s sumio ne-varni hrani.
Ne spreglejte