SiolNET. Novice Slovenija
1,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To morate vedeti, če potujete z letalom #video

1,29

termometer

V skladu z novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije ta zbira podatke o potnikih za vse komercialne, redne in posebne polete. Za tiste, ki svojo prevozno dejavnost opravljajo iz tretjih držav na ozemlje Slovenije ali obratno, so se določbe zakona začele uporabljati septembra, za tiste, ki prevoze opravljajo znotraj članic EU, pa se bodo začele uporabljati 14. marca.

Višji kriminalistični inšpektor Robert Berginc. Video: Planet TV

Policija tako po zakonskih določbah upravlja in vzdržuje evidenco oseb, prijavljenih na polet, in evidenco oseb iz sistema rezervacij letalskih vozovnic. Podatke med drugim zbira zaradi izsleditve iskanih oseb, pregona terorističnih in drugih kaznivih dejanj in boja proti nezakonitemu priseljevanju.

Preverjali bodo tudi potovalne vzorce

Podatki potnikov, prijavljenih na polet, se avtomatizirano preverjajo tudi v drugih evidencah policije, kot so iskane in pogrešane osebe, evidenca kaznivih dejanj in evidenca oseb, zoper katere so bili izvedeni prikriti preiskovalni ukrepi.

Podatki se avtomatizirano primerjajo tudi z vnaprej določenimi ocenjevalnimi merili, usmerjenimi na specifične potovalne vzorce storilcev terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj. Ta ocenjevalna merila oblikuje posebna enota policije, pristojna za zbiranje, hrambo in analizo podatkov o potnikih v letalskem prometu.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin