Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2014,
9.36

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

teden možganov

Petek, 7. 3. 2014, 9.36

5 let, 1 mesec

Teden možganov: V omrežju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Niste sami, ste edinstveno omrežje nevronov in del omrežja različnih omrežij. Čeravno ne vemo, kdo je pajek, ki plete sinapse med našimi nevroni ali odnose v vaši mreži znancev in prijateljev ..."

Tako so med drugim na svoji spletni strani zapisali organizatorji že enajstega Tedna možganov, to je Slovensko društvo za nevroznanost SiNAPSA. Naslov tokratnega dogodka, ki bo potekal v Ljubljani prihodnji teden, torej od od 10. do 16. marca, je V omrežju.

V okviru Tedna možganov bodo potekala predavanja posameznih strokovnjakov, okrogle mize, delavnice za otroke in filmske predstave, ki bodo odprte za splošno javnost. Med znanimi predavatelji bo tudi doc. dr. Blaž Koritnik, dr. med. z Inštitut za klinično nevrofiziologijo, ki bo spregovoril o velikem projektu človeški konektom, pomen spanja bo predstavila asist. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med. iz Ambulante za motnje spanja otrok na Kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, Pediatrična klinika, socialno nevroznanost, eno izmed mlajših članic nevroznanstvene družine, bo predstavil asist. dr. Manuel Karan s Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, doc. dr. Gregor Belušič z Biotehniške fakultete UL pa bo predstavil novo metodo možganskega slikanja.

V okviru Sinapsinih delavnic za otroke boste lahko med drugim spoznavali, kako omrežja v možganih pletejo svet, petkova okrogla mizi pa bo imela naslov Kaj nas veže? Okrogla miza o ljubezni v teoriji in praksi. V Slovenski kinoteki se bodo v omenjenem tednu zvrstile projekcije filmskih predstav, in sicer Božji možje, Matrica, Socialno omrežje, Mularija in Sabina.

"Letošnji Teden možganov bo ponovno razkril najnovejša spoznanja na področju nevroznanosti in ponudil vpogled v delovanje naših možganov z različnih znanstvenih disciplin. Predvsem pa se bo osredotočal na omrežja, tista, ki so ključna za pravilno delovanje naših možganov, in tista, ki nastajajo v zunanjem svetu," je poudaril Simon Brezovar, vodja organizacijske ekipe Tedna možganov.

Vsa predavanja in okrogle mize v okviru Tedna možganov bodo potekale na dveh lokacijah, in sicer v Atriju Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, filmske predstave pa v Slovenski kinoteki.

Ne spreglejte