Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2011,
13.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

terorizem

Petek, 9. 9. 2011, 13.27

7 let, 12 mesecev

Svet je obseden s strahom …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob deseti obletnici terorističnih napadov na ZDA

V teh dneh se spominjamo tragedije v ZDA septembra 2001. Ob deseti obletnici terorističnih napadov so v tej državi, pa ne le v njej, povečali stopnjo pripravljenosti. Grožnje namreč ne pojenjajo … Ali svet zdaj bolj ogrožajo teroristični napadi kot pred desetimi leti, je Slovenija varna, smo vprašali nekatere znane Slovence.

"Dokler bo nafta poganjala industrijo (orožarsko), bo ta industrija dovolj močnim in bogatim omogočala plenjenje, pri katerem pa bodo slej ko prej naleteli na odgovore. Na neznanem kraju, ob neznanem času, na neznan način. Je vsak teroristični napad res le teroristični napad? Verjetno bi ga kdo lahko poimenoval tudi domoljubno dejanje. Kar pa se Slovenije in teroristične ogroženosti tiče, bomo najbrž, čeprav močno upam, da ne, priča novi obliki terorizma – socialnega!"

"Na žalost imamo takšen položaj, da terorizem in vojna proti njemu objektivno delata z roko v roki! Več ko je vojne proti terorju in terorizmu, več je razlogov za terorizem, vse skupaj je nekakšen začaran krog. Glavni proces, ki smo ga opazili v zadnjih desetih letih, je zmanjševanje ravni varstva človekovih pravic na račun tako imenovane večje varnosti."

"Od trenutka, ko se je zgodil napad v ZDA, se zelo zavedamo možnosti terorističnih napadov. Pred to tragedijo v ZDA se tega nismo toliko zavedali. Občutek nevarnosti je zdaj večji, kot je bil takrat. Po drugi strani so se po tem dogodku vse države zelo resno začele spopadati z vprašanjem terorizma in nekako smo varnejši. Seveda pa je življenje postalo manj prijetno, potovanja so zapletenejša, sezuti moramo čevlje na letališčih itn. Svet je postal veliko bolj zapleten, bolj se zavedamo vseh teh tveganj, ki so očitno bila, zgodile so se ZDA, pa Madrid, London … Po drugi strani pa so nas vse strožji varnostni ukrepi pripeljali do relativne varnosti!"

"Po enajstem septembru se je veliko spremenilo tudi na področju varovanja. Težko je odgovoriti, ali smo varnejši. Vsekakor se varnosti in tveganj okoli nje na svetovni ravni bolj zavedamo. V naše delovanje je v skladu z veljavnimi predpisi EU vgrajen cel kup preventivnih ukrepov za zagotavljanje varnosti v civilnem letalstvu. Slovenija načeloma ne sodi med države z visoko stopnjo ogroženosti."

"September 2001 je za vedno spremenil svet ter ga naredil še manj prijaznega in obsedenega s strahom. Ob tem me kot človeka bolj skrbi nekaj drugega: na tisti tragični dan je v ZDA umrlo nekaj čez tri tisoč ljudi, dokazano pa vsak dan zaradi revščine umre več kot trideset tisoč ljudi po svetu, večina otrok. Koliko milijard dolarjev je bilo porabljenih za boj proti terorizmu in vojne, povezane s tem, in praktično nič za reševanje vse bolj perečega problema revščine, ki je najhujša težava našega planeta. Bojim se, da je vse skupaj povezano z naraščajočim nasiljem, nestrpnostjo, terorizmom in vojno."

"Po mojem mnenju je zdaj večja nevarnost terorističnih napadov samih ZDA, ki vse od tragičnih dogodkov septembra 2001 terorizirajo cel svet. Slovenija ni ogrožena …"

Ne spreglejte