Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2015,
13.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dolenjska

Sreda, 16. 9. 2015, 13.22

7 let, 12 mesecev

Sum norih krav na Dolenjskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri 12 let stari kravi cikaste pasme, ki je poginila na kmetiji na Dolenjskem, so s hitrim postmortalnim testom postavili sum na bolezen norih krav (BSE).

Rezultate preiskav, ki bi to potrdile, pričakujejo še danes, če bo sum potrjen, pa bi bil to deveti primer bolezni norih krav (BSE) v Sloveniji, so sporočili z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) je upravo za varno hrano danes obvestil, da je bil s hitrim postmortalnim testom postavljen sum na BSE pri kravi cikaste pasme, ki je bila skotena 22. marca 2003. Poginila je na kmetiji na Dolenjskem, odpeljali pa so jo na veterinarsko higiensko službo v Novem mestu. V okviru rednega pregledovanja so jo vzorčili na BSE.

Če bo sum potrjen, bo to deveti primer norih krav pri nas Če bo sum norih krav tudi dokončno potrjen, bo šlo za deveti primer te bolezni v Sloveniji. Zadnji je bil zaznan leta 2007, vsi primeri pa so pokazali sliko klasične BSE, so pojasnili na upravi za varno hrano.

Po neuradnih informacijah naj bi bil tudi ta sum na BSE potrjen.

Že uvedli ukrepe za izkoreninjene bolezni Uprava za varno hrano je že uvedla ukrepe za izkoreninjenje bolezni, kot so prepoved premikov živali s kmetije in na kmetijo, določitev kohorte in zadnjih dveh potomcev.

Preiskava je pokazala, da je krava do zdaj zamenjala tri lastnike. Po trenutno znanih podatkih je kmetija, na kateri je žival poginila, redila samo to kravo, kmetija, na kateri je bila žival rojena, pa trenutno redi 12 govedi.

Krava, pri kateri sumijo na BSE, v zadnjih dveh letih pred potrditvijo bolezni ni imela potomcev. V krmni in rojstni kohorti so bile štiri živali; ena od njih je še živa in je na kmetiji v Zasavju. Če bo bolezen potrjena, bodo morali to žival v okviru ukrepov izkoreninjenja bolezni usmrtiti in neškodljivo odstraniti.

Vzpostavljen sistem zgodnjega odkrivanja bolezni Če bodo rezultati potrditvenih preiskav pozitivni, bo NVI vzorce poslal v referenčni laboratorij EU v Veliko Britanijo, kjer bodo opravili dodatno testiranje, ali gre za klasično ali atipično obliko BSE.

Slovenija ima od maja 2013 status države z zanemarljivim tveganjem za BSE. Ne glede na to, ali bo končna diagnoza preiskav v Veliki Britaniji pokazala klasično ali atipično BSE, novi primer ne bo vplival na status Slovenije glede BSE, saj je bila krava skotena pred več kot 12 leti.

Ugotovljeni sum na BSE pomeni, da vzpostavljen sistem zgodnjega odkrivanja bolezni, ki ga izvajajo uprava za varno hrano in z njo povezane službe, deluje in s tem zagotavlja varno okolje za rejce živali ter varovanje zdravja potrošnikov, so poudarili na upravi.

Ne spreglejte