Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
15. 7. 2010,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 15. 7. 2010, 8.45

8 let

Študentski funkcionarji – kdo je kdo

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Študentska organizacija Slovenije je 7. julija sprejela novo študentsko ustavo, ki predvideva boljši nadzor nad porabo koncesijskih sredstev in ostrejše sankcije za kršitve.

Nova ustava predvideva tudi drugačno porazdelitev koncesijskih sredstev, predvsem v škodo ŠOU v Ljubljani, ki bo po ustavi zdaj namesto 38,4 odstotka sredstev iz koncesijskih dajatev, kar je letos pomenilo 5.300.000 evrov, dobival le še 25 odstotkov, kar bi pri letošnji višini koncesijskih dajatev pomenilo "le še" 3.450.000 evrov. Dan po sprejetju ustave je policija tudi zaslišala (zdaj že nekdanjega) svetovalca predsedstva ŠOU, Željka Milovanoviča, ki naj bi z večjimi vsotami denarja poskušal podkupiti študentske svetnike na sredini skupščini Študentske organizacije. Ker študentske organizacije razpolagajo z veliko denarja, smo pogledali, kdo so tisti, ki bedijo nad porabo sredstev v posameznih organizacijah. Za izvoljive funkcije, kot je tudi predsednik ali predsednica organizacije, je pogoj študentski status, za profesionalne funkcije kot direktorji in generalni sekretarji pa tega pogoja seveda ni.

Sredstva za leto 2010 iz koncesijskih dajatev: približno 427.800 evrov

Predsednica: Katja Šoba, 26 let; od leta 2003 študentka geografije in sociologije na mariborski filozofski fakulteti. Pred tem je bila pet let podpredsednica Družbenega društva študentov Pedagoške fakultete v Mariboru. V študentskem organiziranju je dejavna od leta 2003.

V. d. generalnega direktorja: Elvis Cvikl, 30 let, strokovni sodelavec s področja organizacije in vodenja poslovnih procesov na ŠOS. Študiral na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, pozneje se je prepisal na mednarodno fakulteto za družbene vede in poslovne študije. Študija ni končal. Prej član predsedstva ŠOS.

Sredstva za leto 2010 iz koncesijskih dajatev: 5.300.000

Skupni dohodki za leto 2010: 7.577.000 evrov

Predsednik: Jernej Štromajer, 23 let; študent politologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, prej predsednik Dijaške organizacije Slovenije (DOS).

Direktor: Roman Didovič, 38 let, leta 1996 diplomiral na ekonomski fakulteti v Ljubljani, prej opravljal vodstvene funkcije v podjetjih NLB, kjer je bil vodja poslovalnice za trgovanje z vrednostnimi papirji, Moneta, družba za upravljanje investicijskih skladov in Sivent.

Sredstva ta leto 2010 iz koncesijskih dajatev: približno 2.773.800 evrov

Predsednik: Žiga Schmidt, 23 let; študent ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru.

Direktor: Drago Žura, 39 let, diplomiral na kranjski Fakulteti za organizacijske vede leta 1998, prej dolga leta predsednik ŠOUM. Član več svetov zavodov in nadzornih svetov, predsednik Sveta Stranke mladih Slovenije, državni svetnik.

Sredstva za leto 2010 iz koncesijskih dajatev: približno 690 tisoč evrov

Predsednica: Nika Štravs, 27 let; absolventka geografije na fakulteti za humanistiko, v disciplinskem postopku, ker naj bi pri podaljšanju absolventskega staža zamolčala, da je bila v študijskem letu 2003/2004 vpisana na fakulteto za pomorstvo in promet.

Član uprave ŠOUP: Sebastjan Kokl, 30 let. Študij začel na fakulteti za management, pozneje pa se je vpisal na fakulteto za medije. Študija ni končal. Prej pet let predsednik ŠOUP. Predsednik SD Koper, ustanovitelj spletnega portala Primorska.info.

Sredstva za leto 2010 iz koncesijskih dajatev: približno 4.554.000 evrov

Predsednik: Marko Funkl, 26 let; študent ruščine in filozofije na filozofski fakulteti v Ljubljani. Z zvezo ŠKIS je začel sodelovati leta 2005 kot predsednik študentskega kluba ŠOHT (Hrastnik), vodenje ŠKIS je prevzel oktobra lani.

Ne spreglejte