Četrtek,
8. 9. 2022,
10.16

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

54

Natisni članek

epidemija draginja ministri opozicija koalicija ukrepi delo vlada

Četrtek, 8. 9. 2022, 10.16

1 leto, 7 mesecev

Sto dni vlade: niso še povsem organizirani. Opozicija: Delajo prepočasi. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

54

"Vlada je v prvih stotih dneh s spoštljivostjo v dialogu pokazala, da se da spremeniti politično kulturo," je danes v Ljubljani dejal premier Robert Golob in spoštljivost izpostavil kot ključen dosežek dosedanjega mandata. Koalicijski partnerji, ki so morali takoj zagristi v izzive draginje in bolezni covid-19, so zadovoljni z do zdaj opravljenim delom. Menijo, da je koalicija trdna in da deluje usklajeno. Opozicija medtem vladi ob izzivih draginje očita predvsem prepočasno odzivanje.

"Borili se bomo za en sam cilj, za blaginjo vseh državljank in državljanov, za Slovenijo," je v nagovoru dejal premier Robert Golob in poudaril, da ima vlada po stotih dneh rekordno zaupanje ljudi. Vlada pod vodstvom premierja Goloba, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica, se sicer še ni mogla organizirati povsem po zastavljenih načrtih, saj bo zakon o vladi, kot kaže, del referendumske presoje.

"Vlada zaradi zaostrenih globalnih in domačih razmer niti ni pričakovala niti ni imela sto dni miru," je uvodoma dejala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

"V prvih stotih dneh smo postavili temelje, ki nam bodo pomagali prebroditi prihodnje tedne in mesece. Pripravili smo celostne in ciljno naravnane ukrepe za omilitev energetske draginje ter načrt preventivnih ukrepov. Mislili smo na danes in na jutri," pa je povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer

Pred nami verjetno ena najtežjih zim doslej

"Vsi, ki smo danes tukaj, vsi, ki tvorimo vlado, se zavedamo, da bo zima, ki prihaja, težka. Najverjetneje ena od najtežjih, ki smo jih izkusili v zadnjih letih. Vlada se tega dobro zaveda, ampak to ne pomeni, da odstopamo od naših predvolilnih zavez, to ne pomeni, da bi pozabili na naše obljube, ampak obratno: kljub krizi in skozi krizo bomo te politike gradili in obljube izpolnjevali," je dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec

Na ministrstvu za delo so najprej poskrbeli za najrevnejše, je dejal Mesec: "Z energetskim dodatkom bo pomoč zajela okrog 63 tisoč gospodinjstev oziroma 116 tisoč posameznikov." | Foto: Ana Kovač Na ministrstvu za delo so najprej poskrbeli za najrevnejše, je dejal Mesec: "Z energetskim dodatkom bo pomoč zajela okrog 63 tisoč gospodinjstev oziroma 116 tisoč posameznikov." Foto: Ana Kovač

Han: Najpomembnejše je zaupanje

"Zame je eden največjih dosežkov zadnjih stotih dni vzpostavitev zaupanja - med ministrstvom, med vlado, med gospodarstveniki, med delavci, med zbornicami, med združenji in konec koncev med vsakim posameznikom," je povedal gospodarski minister Matjaž Han.

Krizo lahko po mnenju Hana premagamo samo s sodelovanjem. "Če sodelujemo, lahko tudi zagotovimo nadaljnji razvoj našega gospodarstva z visoko dodano vrednostjo, odprto v svet, gospodarstvo, ki bo zeleno, digitalno in inovativno, ter sposobno gospodarstvo, ki bo uresničevalo strateške interese naše države in naše družbe," je dejal. | Foto: Ana Kovač Krizo lahko po mnenju Hana premagamo samo s sodelovanjem. "Če sodelujemo, lahko tudi zagotovimo nadaljnji razvoj našega gospodarstva z visoko dodano vrednostjo, odprto v svet, gospodarstvo, ki bo zeleno, digitalno in inovativno, ter sposobno gospodarstvo, ki bo uresničevalo strateške interese naše države in naše družbe," je dejal. Foto: Ana Kovač

Med dosežki v stotih dneh dela je Han izpostavil regulacijo pogonskih goriv: "Ker smo jih regulirali, imajo danes naši ljudje zunaj avtocest in hitrih cest eno izmed najnižjih cen pogonskih goriv v primerjavi s sosednjimi državami. S to regulirano ceno smo preprečili tudi škodo za denar davkoplačevalcev."

Spomnil je še na pomoč gospodarstvu v višini 40 milijonov evrov za kritje povišanih stroškov elektrike in zemeljskega plina. 

"Prekinili bomo 30-letni urok"

"Brez zdravja nimamo veliko," pa je uvodoma dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

"V naši vladi si želimo in si bomo prizadevali, da bomo prišli do stabilnega, široko dostopnega javnega zdravstva za vsakogar. Mi bomo prekinili 30-letni urok, ki velja zadnjih 20 let še posebej intenzivno, da se v slovenskem zdravstvu nič ne da spremeniti," je povedal.

V nadaljevanju je s Fajonovo, Mescem in premierjem Robertom Golobom tekel pogovor z novinarjem in televizijskim voditeljem Marcelom Štefančičem. | Foto: Ana Kovač V nadaljevanju je s Fajonovo, Mescem in premierjem Robertom Golobom tekel pogovor z novinarjem in televizijskim voditeljem Marcelom Štefančičem. Foto: Ana Kovač "Po stotih dneh vlade sedimo v sproščenem vzdušju in se smejimo," je vzdušje v vladi med pogovorom komentiral Mesec.  

Ukrepi proti draginji, priprave na morebitni nov val epidemije  

Prvo delovno poletje je sicer ministrska ekipa namenila zlasti pripravam na izzive na področju draginje. Vlada je med drugim delno regulirala cene pogonskih goriv, znižala davek na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje, od septembra so za eno leto omejene cene elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in v primeru plina tudi za druge skupine zaščitenih odjemalcev.

Na področju zdravstva se je vlada z interventnim zakonom najprej lotila stabilizacije zdravstvenega sistema in krajšanja dolgih čakalnih vrst. Ob tem se pripravlja tudi na zajezitev morebitnih novih izbruhov epidemije covid-19.

Robert Golob
Novice Matej Kovač: Ta vlada ni videti nič bolj operativna kot Šarčeva

Koalicijski partnerji so po stotih dneh dela vlade zadovoljni z opravljenim delom, napovedujejo, da bodo tudi v prihodnje delali s polno paro. Koalicija, ki glede na ankete v politično jesen stopa z visoko javnomnenjsko podporo, je po njihovem mnenju trdna in deluje usklajeno. | Foto: Ana Kovač Koalicijski partnerji so po stotih dneh dela vlade zadovoljni z opravljenim delom, napovedujejo, da bodo tudi v prihodnje delali s polno paro. Koalicija, ki glede na ankete v politično jesen stopa z visoko javnomnenjsko podporo, je po njihovem mnenju trdna in deluje usklajeno. Foto: Ana Kovač

Opozicija: Delajo prepočasi

V opozicijskih SDS in NSi medtem menijo, da vlada ni upravičila visokih pričakovanj, ter opozarjajo, da bi se morala v boju z draginjo odzivati hitreje in učinkovitejše.

Avtomoto Kaj je povedal Golob? Avtomobilisti čakajo na 180 milijonov spodbud.
Elektrika. Energija.
Novice Vlada: V primeru izrednih razmer bomo razglasili višjo stopnjo tveganja, kar pomeni energetsko krizo
Bojan Kumer
Novice Minister Kumer: Z nakupom kurilnega olja velja še počakati