Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 7. 2020,
6.41

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Hrvaška mejni prehodi Aleš Hojs

Ponedeljek, 20. 7. 2020, 6.41

3 leta, 9 mesecev

Sprememba na mejnih prehodih s Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

mejni prehod, Hrvaška | Foto Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

V Sloveniji je ob polnoči začel veljati nov odlok, po katerem lahko osebe, ki jim bo odrejena karantena, v Slovenijo vstopajo na kateremkoli mejnem prehodu s Hrvaško. Prav tako bodo za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, po novem odgovorni policisti, piše STA.

Po podatkih ministrstva za zdravje so od polnoči na vseh mejnih prehodih skupaj izdali okoli 210 karantenskih odločb, največ na mejnih prehodih Obrežje in Metlika, piše STA.

Kot je v četrtek pojasnil notranji minister Aleš Hojs, bo po novem policist ob prihodu posameznika na mejni prehod optično posnel njegov osebni dokument. Nato bo samodejno oblikovana predpripravljena karantenska odločba, ki bo poslana ministrstvu za zdravje, kjer jo bo pooblaščena oseba podpisala in v najkrajšem mogočem času oz. nekaj minutah vrnila na mejni prehod. Karantensko odločbo bo nato osebi vročil policist.

V četrtek na meji vročili več kot 300 odločb

Hojs je ob tem opozoril, da se v primeru večjega števila izdanih karantenskih odločb, kar pričakujejo glede na prometne tokove zlasti na Obrežju in Gruškovju, lahko zgodi, da bo na omenjenih dveh prehodih malo daljši čakalni čas za prehod. S policijo so se zato dogovorili, da bo, če bo treba, organizirala posebno vstopno kolono za tiste, ki vedo, da jih čaka izdaja karantenske odločbe. Tako bodo omogočili hitrejši pretok čez mejo tudi drugim potnikom. Navedel je še, da je bilo v četrtek na naših mejnih prehodih vročenih več kot 300 karantenskih odločb, znotraj Slovenije le 22, poroča STA.

Minister je opozoril še, da želijo zagotoviti vročanje karantenskih odločb tako na mejnih prehodih kot v notranjosti države v razumnem roku oziroma takoj. S tem se želijo izogniti prepoznemu vročanju karantenskih odločb.

Trendi Manjši mejni prehodi s Hrvaško, na katerih se lahko izognete gneči #video

Na mejnih prehodih precejšnja gneča

Na mejnih prehodih sicer danes beležijo precejšnjo gnečo. Najhuje je na Jelšanah, kjer morajo vozniki osebnih vozil za izstop iz države čakati okoli dve uri, za vstop pa uro in pol. Od ure do dve čakajo vozniki še pri izstopu na Dragonji in Sečovljah, ter pri vstopu na Gruškovju, poroča prometnoinformacijski center.

Na Gruškovju morajo biti potrpežljivi tudi vozniki tovornih vozil, saj je pri vstopu čakalna doba kar šest ur, na Obrežju pa dve uri in pol, piše STA.

Posledično so večkilometrski zastoji nastali na cestah Seča-Sečovlje, Šmarje-Dragonja in Dolenje pri Jelšanah-Jelšane. Čakalne dobe so tudi na Zavrču in na obeh straneh karavanškega predora - na avstrijski strani je zastoj trenutno dolg štiri kilometre, na slovenski pa je proti Avstriji kilometrski zastoj tovornih vozil. Predor Karavanke zaradi zastoja in kontrole prometa občasno sicer zapirajo.

Sicer pa na portalu prometnoinformacijskega centra poročajo še o nekaterih težavah v prometu.

Med drugim je zaradi razlite nafte promet oviran na razcepu Malence iz smeri Dolenjske proti južni ljubljanski obvoznici. Predmet na vozišču pa ovira promet na primorski avtocesti med priključkoma Postojna in Razdrto proti Kopru, še piše STA.

Ne spreglejte