Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 1. 2013,
12.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

gripa ZDA

Sobota, 12. 1. 2013, 12.25

8 let

Smrtonosna gripa kosi po ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po ZDA se nezadržno širi gripa, ki je do zdaj zahtevala najmanj 18 smrtnih žrtev. Ameriške oblasti pozivajo k cepljenju, zaloge cepiva pa hitro kopnijo.

V ZDA se spopadajo z enim najbolj smrtonosnih izbruhov gripe, zaradi česar so v okolici Bostona že razglasili izredne zdravstvene razmere. Boston je gripa prizadela najbolj, saj je zaradi gripe umrlo najmanj 18 ljudi, medtem ko se jih več sto spopada z boleznijo, piše Russia Today.

V Bostonu približno 700 obolelih za gripo Vse od Floride do zvezne države Maine so zdravstveni domovi polni pacientov, ki imajo simptome gripe. V Bostonu in njegovi okolici so zabeležili 700 primerov gripe, najmanj 18 pa jih je zaradi gripe umrlo samo v zvezni državi Massachusetts. Številka je letos drastično višja od lanske, ko je zaradi gripe zbolelo približno 70 ljudi.

"V zadnjih dveh tednih se je število obolelih podvojilo," je za CBS News povedala Barbara Ferrer, izvršna direktorica bostonske komisije za javno zdravstvo. "Če se bo številka še dvigovala, bomo v Bostonu imeli eksplozijo gripe. Moramo zaustaviti širjenje bolezni," je še povedala.

Zadnji takšen izbruh je bil izbruh prašičje gripe Večina ameriških zveznih držav že dolgo časa ni izkusila tako obsežnega izbruha nalezljive bolezni, ena zadnjih je bila prašičja gripa, ki so jo v ZDA zabeležili leta 2009. V nekaterih zveznih državah pa so zabeležili večje število primerov, kot so jih zabeležili pri izbruhu prašičje gripe. Center za nadzor in preprečevanje bolezni je 44 zveznih držav razglasil za takšne, kjer so opazili povečano število obolelih za gripo, zaradi česar so bolnišnice polne pacientov. Bolnišnica v Pennsilvaniji namreč sprejme sto novih pacientov na dan, vsi pa imajo simptome gripe.

Zaradi visokega števila obolelih za gripo v ZDA že primanjkuje zdravila proti gripi tamiflu. Izdelovalec zdravila Roche Holding AG je pred kratkim sporočil, da bo nova pošiljka tamifluja zamujala, zato so se lekarne, ki imajo zdravilo tamiflu na zalogi v obliki tekočine, odločile, da izdelajo svojo različico zdravila. Tudi cepiva proti gripi primanjkuje – proizvajalec cepiva Sanofi, ki največji dobavitelj cepiva v ZDA, je napovedal, da so štiri od šestih vrst cepiva že razprodane.

Bojijo se, da se bo število smrtnih žrtev še zvišalo Ameriške oblasti so državljane že pozvale, naj se zadržujejo doma, če bodo opazili znake gripe, svetovale pa so jim tudi, naj se cepijo proti gripi, če tega še niso storili. Ker pa je zaloga cepiva proti gripi majhna, so nekateri prepričani, da izbruha gripe ne bodo uspeli zajeti, temveč se bo število žrtev gripe še povišalo, še piše Russia Today.

Ne spreglejte