Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2008,
11.19

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 1. 2008, 11.19

8 let, 3 mesece

Slovenija za pogovore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenija je pripravljena na pogovore med Evropsko komisijo, Italijo, Slovenijo in Hrvaško takoj, ko bo Hrvaška izpolnila dogovor iz Bruslja iz leta 2004 in razveljavila ERC za članice EU.

Zunanje ministrstvo se je v današnjem pojasnilu odzvalo na ponedeljkove izjave Mesića za hrvaški radio, ki je med drugim dejal, da ni dobro s slovenske strani, da gre proti Hrvaški vedno z grožnjami. MZZ je danes zapisalo, da ne gre za grožnje, ampak za večkrat ponovljena in utemeljena opozorila hrvaškim oblastem. Ne gre za grožnje, ampak za večkrat ponovljena opozorila Na MZZ so v zvezi z Mesićevimi izjavami v sporočilu za javnost sicer pozdravili poziv hrvaškega predsednika k dialogu, a ob tem poudarili, da hrvaški predsednik opozorila najvišjih predstavnikov Evropske unije, med drugim tudi iz Slovenije, označuje kot grožnje. "Ne gre za grožnje, ampak za večkrat ponovljena in utemeljena opozorila hrvaškim oblastem, naj razveljavijo zaščitno ekološko in ribolovno cono za članice EU," so zapisali. Grožnje prišle s hrvaške strani Dodali so, da so "dejanske grožnje prišle s hrvaške strani, ko je ta napovedala cono in po svoje začrtala mejo med Hrvaško in Slovenijo. Hrvaška stran je svoje grožnje zaostrila in celo uresničila, ko je - brez dogovora, proti veljavnim sporazumom in proti sklepom EU - cono s 1. januarjem 2008 uveljavila, kot sredstvo uveljavljanja pa predvidela vojaške ladje." Spomnili so tudi, da je Evropska komisija v ponedeljek znova zahtevala hitro ukrepanje nove hrvaške vlade, drugače lahko pride do negativnega vpliva na hrvaška pristopna pogajanja.

Janša o ERC: Nikoli ne grozi tisti, ki se drži dogovorov

Slovenija glede zaščitne ekonomsko-ribolovne cone (ERC), ki jo je Hrvaška s 1. januarjem uveljavila tudi za članice EU, po besedah premiera Janše ni spremenila stališča. Dogovor, ki je bil soglasno dosežen leta 2004, je za Slovenijo "v redu". "Mi nismo predlagali spremembe, kakršnakoli enostranska kršitev ali razveljavitev teh zavez za nas ne pride v poštev," je poudaril.

"Nikoli se še ni zgodilo, da bi grozil tisti, ki se drži dogovora," je še dodal Janez Janša.

Izolski svetniki želijo povračilo škode ribičem zaradi ERC Izolski občinski svetniki so na petkovi korespondenčni seji pozvali vlado, naj nemudoma ustanovi denarni sklad za morebitno povračilo škode slovenskim ribičem, ki je nastale zaradi hrvaške uvedbe zaščitno ekološko-ribolovne cone (ERC) tudi za države EU. Menijo še, da je slovenskim ribičem treba zagotoviti tudi pravno pomoč.

Ne spreglejte